Zupa cebulowa z kaszą jaglaną

Lubię wszystkie cebulowe dania, a ta zupa bardzo przypadła mi do smaku. Mimo że pomięłam sos tamari, wyszła naprawdę znakomita :-) Bardzo sycąca, słodka, idealna na jesienne chłody. Kasza jaglana cudownie ją zagęszcza, tak że w konsystencji przypomina budyń.

Kamila

zupa-cebulowa1

Składniki:

O – 1½ litra wrzątku, ½ łyżeczki świeżego tymianku, 1 liść szałwii
Z – ½ szklanki kaszy jaglanej, 1 łyżeczka masła, kilka ziemniaków, 2 łyżki oliwy
M – 2 cebule, szczypta pieprzu, szczypta mielonego kardamonu, 1 garstka świeżego oregano, kilka listków świeżej bazylii, 1 gałązka rozmarynu
W – sól do smaku, 2 łyżeczki tamari
D – sok z 1 limonki
O – 1 garść świeżego lub 1 łyżka suszonego majeranku

Przygotowanie:

Wodę doprowadzić do wrzenia. Dodać składniki z Przemiany Ognia – tymianek, szałwię. Dodać składniki z Przemiany Ziemi – kaszę jaglaną, masło i ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę oraz pokrojoną, zeszkloną na oliwie cebulę. (Kaszę uprażyć na suchej patelni, od czasu do czasu mieszając. Kiedy będzie czuć lekko orzechowy zapach – kasza będzie gotowa. Następnie należy przesypać na sitko, sparzyć wrzątkiem i przepłukać zimna wodą).
Dodać do zupy składniki z Przemiany Metalu: pieprz, kardamon, oregano, bazylię, rozmaryn.
Dodać sól i tamari z Przemiany Wody. Gotować przez około 20 minut.
Na koniec dodać sok z limonki.
Zupę zmiksować, a przed podaniem posypać majerankiem.

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki Jesień w kuchni Pięciu Przemian, autorką zdjęć jest Kamila Nowak (BezOkruszka.pl)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

nine + nine =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>