Archiwa kategorii: ZUPY

Barszcz czerwony

O – 1½ litra wrzątku, ½ łyżeczki suszonego korzenia lubczyku, 1 liść laurowy, 1 łyżka świeżego
lub suszonego majeranku, ½ łyżeczki suszonego lub świeżego tymianku

Z – 1 kapelusz suszonego prawdziwka, 5-6 buraków, 1 marchew, 1 łyżeczka cukru

M – 1 cebula, kawałek pora, kawałek selera, 1 korzeń pietruszki, 2 ziarenka ziela angielskiego, szczypta mielonego kardamonu, szczypta pieprzu, 1 ząbek czosnku, kawałek świeżego imbiru
(ok. 2 cm), 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1 goździk

W – sól do smaku

D – 1 łyżeczka suszonego estragonu, ½ litra kwasu z buraków lub 1 litr soku z buraków z jabłkami, 3 łyżeczki soku z limonki

Zagotować wodę, dodać przyprawy z Przemiany Ognia, suszony grzyb, marchew, cukier i buraki. Dodać warzywa i przyprawy z Przemiany Metalu, a także sól i estragon.
Gotować co najmniej przez 3 godziny na bardzo małym ogniu pod przykryciem, po tym czasie odcedzić. Dodać kwas z buraków lub sok z buraków z jabłkami, sok z limonki, podgrzać, ale nie przykrywać, bo pod przykryciem barszcz brązowieje.
Gotować jeszcze przez chwilę.

Można podawać z uszkami z grzybami, przepis tutaj :)

BARSZCZ CZERWONY

Smacznego!

Zupa grzybowa

To chyba jedna z najszybszych grzybowych zup, jakie kiedykolwiek gotowałam.
Polecam jednak wcześniejsze przepłukanie i namoczenie grzybków
przez ok. 2 godziny (w ten sposób usuniemy piasek).
Kamila
zupa-grzybowa-z-lazankaminap

Składniki:

O – 1½ litra wrzątku, 1 liść laurowy
Z – 100 g suszonych grzybów, 1 łyżeczka masła
M – 1 cebula, szczypta czarnego pieprzu
W – sól do smaku
D – 1 łyżka śmietany 22%

Przygotowanie:

Zagotować wodę, dodać liść laurowy, suszone grzyby, masło, pokrojoną cebulę, pieprz i sól. Gotować przez około godzinę, pod koniec gotowania dodać śmietanę.

Można podawać z łazankami :)

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki Zima w kuchni Pięciu Przemian, autorką zdjęć jest Kamila Nowak (BezOkruszka.pl)

Zupa z soczewicą

O – 2 l wrzątku, 1 garść świeżego majeranku,1 liść laurowy, 1 listek szałwii, 1 listek lubczyku
Z – 10 ziemniaków, 1/3 szklanki czerwonej soczewicy, 1 łyżka płatków z suszonej słodkiej papryki, 200 g pieczarek, 1 łyżka masła do zeszklenia pieczarek i cebuli
M – 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1/3 szklanki płatków owsianych,
1 liść selera, 2 ziarenka ziela angielskiego, kilka ziarenek jałowca,
szczypta pieprzu, szczypta kardamonu, 1 gałązka rozmarynu

W – sól do smaku, 2 łyżeczki tamari
D – 1 łyżka płatków z suszonych pomidorów, 1 łyżka natki pietruszki

Zagotować wodę, dodać przyprawy z Przemiany Ognia, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, soczewicę, płatki z papryki. Pieczarki obrać i pokroić, przesmażyć na maśle, dodać pokrojoną cebulę, posiekany czosnek i płatki owsiane, delikatnie podsmażyć, nie rumienić, dodać przesmażone pieczarki z cebulą, czosnkiem i płatkami do zupy, dodać pozostałe składniki w podanej kolejności, gotować około godziny lub dłużej,
przed podaniem posypać natką pietruszki.

zupazsoczewica

Smacznego!

Zupa z kaszą jaglaną i ryżem

O – 2 l wrzątku
Z – 2 łyżeczki masła, 1/3 szklanki kaszy jaglanej, 1 łyżka pestek słonecznika, 1 łyżka pestek z dyni,
1 łyżka rodzynek, 1 łyżka wiórków kokosowych, 5–6 daktyli, kilka listków stewii
M – 1/3 szklanki ryżu
W – szczypta soli

D – 1 garść suszonych żurawin
O – 1 garść wędzonych śliwek
Z – 1 migdałów w płatkach

Do wrzątku dodać składniki zupy w podanej kolejności, gotować przez około godzinę lub dłużej, pod koniec gotowania dodać żurawiny, śliwki i migdały.

zupa jaglana

Smacznego!

Zupa cebulowa z kaszą jaglaną

Lubię wszystkie cebulowe dania, a ta zupa bardzo przypadła mi do smaku. Mimo że pomięłam sos tamari, wyszła naprawdę znakomita :-) Bardzo sycąca, słodka, idealna na jesienne chłody. Kasza jaglana cudownie ją zagęszcza, tak że w konsystencji przypomina budyń.

Kamila

zupa-cebulowa1

Składniki:

O – 1½ litra wrzątku, ½ łyżeczki świeżego tymianku, 1 liść szałwii
Z – ½ szklanki kaszy jaglanej, 1 łyżeczka masła, kilka ziemniaków, 2 łyżki oliwy
M – 2 cebule, szczypta pieprzu, szczypta mielonego kardamonu, 1 garstka świeżego oregano, kilka listków świeżej bazylii, 1 gałązka rozmarynu
W – sól do smaku, 2 łyżeczki tamari
D – sok z 1 limonki
O – 1 garść świeżego lub 1 łyżka suszonego majeranku

Przygotowanie:

Wodę doprowadzić do wrzenia. Dodać składniki z Przemiany Ognia – tymianek, szałwię. Dodać składniki z Przemiany Ziemi – kaszę jaglaną, masło i ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę oraz pokrojoną, zeszkloną na oliwie cebulę. (Kaszę uprażyć na suchej patelni, od czasu do czasu mieszając. Kiedy będzie czuć lekko orzechowy zapach – kasza będzie gotowa. Następnie należy przesypać na sitko, sparzyć wrzątkiem i przepłukać zimna wodą).
Dodać do zupy składniki z Przemiany Metalu: pieprz, kardamon, oregano, bazylię, rozmaryn.
Dodać sól i tamari z Przemiany Wody. Gotować przez około 20 minut.
Na koniec dodać sok z limonki.
Zupę zmiksować, a przed podaniem posypać majerankiem.

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki Jesień w kuchni Pięciu Przemian, autorką zdjęć jest Kamila Nowak (BezOkruszka.pl)