Archiwa kategorii: SURÓWKI I SAŁATKI

Sałatka z rukolą i zielonym groszkiem

SKŁADNIKI

Z – 1 łyżka majonezu, 1 łyżka oliwy, ½ szklanki ugotowanego zielonego
groszku, ½ szklanki ugotowanej kukurydzy,
1 słodka czerwona papryka
M – 1 gałązka rozmarynu, ½ pęczka szczypiorku,
1 garść rukoli, ½ pęczka rzodkiewki
W – sól
D – 2 listki melisy
O – ½ dużej lub 1 mniejsza sałata

PRZYGOTOWANIE

Wymieszać majonez z oliwą, dodać ugotowany zielony groszek
i kukurydzę, pokrojoną paprykę, posiekany rozmaryn i szczypiorek,
rukolę, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, sól, melisę, sałatę.
Wszystkie składniki delikatnie wymieszać.

sałatka z nap

SMACZNEGO!

Sałatka z ryżem i czerwoną fasolą

SKŁADNIKI

Fasola:
W zimna woda, ½ szklanki czerwonej fasoli

Ryż:
O – 2 szklanki wrzątku
Z – 1 łyżeczka oliwy
M – 1 szklanka naturalnego ryżu

Sałatka:
Z – 2 jajka na twardo, 2 łyżki majonezu
M – ugotowany ryż, kilka listków jarmużu,
½ łyżeczki suszonego rozmarynu,
szczypta pieprzu, szczypta kardamonu
W – ugotowana fasola, sól do smaku
D – 1 papryka kiszona
O – 1 garść orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE

Ugotować fasolę: fasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie,
następnie gotować przez około półtorej godziny.

Ugotować ryż: do wrzątku wlać oliwę, wsypać ryż, gotować
pod przykryciem na małym ogniu do wyparowania wody,
przez około godzinę.

Przygotować sałatkę: do miski włożyć pokrojone jajka,
dodać majonez, ugotowany ryż, pokrojony jarmuż, pieprz, rozmaryn,
kardamon, sól, ugotowaną fasolę, pokrojoną paprykę
i posiekane orzechy.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Sałatka z napisem

Smacznego!

Sałatka z fasolą mung i orzechami włoskimi

SKŁADNIKI
Fasola:
W – 2 szklanki zimnej wody, sól do smaku,
1 szklanka fasoli mung

Ziemniaki:
O – wrzątek
Z – 3-4 ziemniaki

Sos:
Z – 2 łyżki oliwy
M – 1 łyżeczka musztardy francuskiej, 1 ząbek czosnku
W – sól do smaku, 2 łyżeczki tamari
D – 2 łyżeczki soku z limonki

Sałatka:
O – 1 garść posiekanych orzechów włoskich
Z – 1 garść roszponki, ugotowane ziemniaki, 1 łyżka oliwy
M – 1 garść świeżej czerwonej bazylii
W – ugotowana fasola

PRZYGOTOWANIE

Fasolę zalać zimną wodą, gotować pod przykryciem,
na małym ogniu do wyparowania wody (przez około 45 minut).
Fasoli nie trzeba wcześniej moczyć.

Ziemniaki ugotować, odcedzić, pokroić, podsmażyć na oliwie.

Do miski włożyć składniki sosu w podanej kolejności, wymieszać na gładką masę.
Dodać orzechy, roszponkę, podsmażone ziemniaki, bazylię i ugotowaną fasolę.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

słatka pic z ramką i nap

Smacznego!

Sałatka z rzodkiewką i roszponką

Z – 2 łyżki majonezu, 10 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo, 1 garść roszponki
M – 1 pęczek rzodkiewki, 1 garść świeżego oregano, 1/2 pęczka szczypioru
W – sól do smaku

Do salaterki włożyć majonez, dodać pokrojone na połówki ugotowane na twardo jajka przepiórcze, dodać roszponkę, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, pokrojony szczypiorek i oregano, sól.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

rzodiszcz

Smacznego!

Sałatka z ryżem i z fasolą mung

Fasola mung:
W – 1 szklanka zimnej wody, ¼ szklanki fasolki mung

Ryż:
O – 2 szklanki wrzątku
Z – 1 łyżeczka oliwy
M – 1 szklanka ryżu

Sos:
Z – 2 łyżki oliwy
M – 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej, 1 ząbek czosnku, 1 gałązka rozmarynu, szczypta pieprzu, szczypta kardamonu
W – sól do smaku, 1 łyżeczka tamari
D – 2 łyżeczki soku z limonki

Pozostałe składniki sałatki:
D – 1 łyżka płatków z suszonych pomidorów, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
O – 1/2 łyżeczki świeżego lub suszonego tymianku
Z – 1 łyżka pestek słonecznika
M – 2 szklanki ugotowanego ryżu
W – 100 g czarnych oliwek, 1 szklanka ugotowanej fasolki mung

Fasolę mung zalać zimną wodą, ugotować pod przykryciem na małym ogniu, gotować przez około 40 minut. Ugotować ryż pod przykryciem na małym ogniu do wyparowania wody. Do salaterki włożyć składniki sosu, wymieszać, dodać pozostałe składniki sałatki w podanej kolejności, wymieszać.

sałatka

Smacznego!