Archiwa kategorii: Przepisy

Chleb na zakwasie gryczanym

SKŁADNIKI

Zakwas gryczany:

D – 3 łyżki kwasu mlekowego 30%

O – ½ szklanki mąki gryczanej, ½ szklanki letniej wody

Siemię lniane:

O – 2 szklanki wrzątku

Z – ½ szklanki siemienia lnianego

Ciasto na chleb:

O – 2 szklanki mąki gryczanej

Z – 2 szklanki mąki jaglanej, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka kminku, 1 szklanka mąki z pestek dyni

M – 1 łyżka czarnuszki

W – 1 łyżeczka soli

D – 1 szklanka zakwasu gryczanego

O – 1 szklanka mąki gryczanej

Z – siemię lniane ugotowane w 2 szklankach wrzątku, 1 łyżka miodu

PRZYGOTOWANIE

Zakwas gryczany: do ceramicznej miseczki wlać kwas mlekowy, dodać mąkę gryczaną i letnią wodę, wymieszać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, co trzy dni dokarmiać zakwas, dodając łyżkę mąki i łyżkę ciepłej wody, od czasu do czasu mieszać. Zakwas z mąki gryczanej kisi się dłużej niż zakwas
z mąki żytniej, jest gotowy po około 5–7 dniach. Zakwas, który hodujemy dłużej, na bazie pierwotnej hodowli, kisi się szybciej i możemy go używać w krótszych odstępach czasu.

Gotowanie siemienia lnianego: zagotować wodę, wsypać siemię lniane, gotować 5 minut.
Odstawić na kilka godzin.

Ciasto na chleb: do salaterki wsypać 2 szklanki mąki gryczanej, 2 szklanki mąki jaglanej, szklankę mąki ziemniaczanej, dodać kminek, szklankę mąki z pestek dyni, czarnuszkę, sól, wymieszać, dodać zakwas gryczany, szklankę mąki gryczanej, ugotowane siemię lniane, miód. Wyrobić starannie ciasto, wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 12 godzin. Piec około półtorej godziny w temperaturze 180°C.
Na czas pieczenia wstawić do piekarnika garnuszek z wodą, przed końcem pieczenia zwilżyć wierzch chleba wrzątkiem.

chleb na zakwasie

Smacznego!

Kotleciki z jajek

SKŁADNIKI

O – 3 łyżki bułki tartej, około ½ szklanki wrzątku
Z – 6 jajek na twardo, 1 łyżka masła, 2 łyżki oliwy
M – 1 cebula, szczypta czarnego pieprzu
W – sól

PRZYGOTOWANIE

Bułkę tartą zalać wrzątkiem, wymieszać (wykonać tę czynność
z wyczuciem w celu uzyskania dosyć gęstego „lepiszcza” do jajek).

Następnie dodać pokrojone jajka (w proporcjach 1/3 porcji bułki
do 2/3 porcji jajka), masło, zeszkloną na oliwie drobno posiekaną
cebulę, pieprz, sól. Zmiksować składniki.

Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w tartej bułce.
Usmażyć na rozgrzanej oliwie.

kotleciki

SMACZNEGO!

Pieczarki faszerowane

SKŁADNIKI

Z – 10 dużych pieczarek, 1 łyżka masła, 1 łyżka oliwy,
2 jajka ugotowane na twardo, 1 jajko surowe
M – 1 cebula, szczypta czarnego pieprzu
W – sól
D – 1 łyżka natki pietruszki
O – bułka tarta

PRZYGOTOWANIE

Z dużych kapeluszy pieczarek wyłamać ogonki, obrać pieczarki
ze skórki. Ogonki drobno posiekać, udusić razem z drobno posiekaną
cebulą, przełożyć do salaterki z posiekanymi jajkami na twardo,
surowym jajkiem i masłem, dodać pieprz, sól i natkę pietruszki.
Dokładnie wymieszać.

Na kapelusze pieczarek nałożyć kawałki masła, delikatnie doprawić
pieprzem i solą, następnie nadziać przygotowanym farszem,
obtoczyć w tartej buce, ułożyć na blasze.

Piec przez około godzinę w 180°C.

pieczarki

SMACZNEGO!

Pasta z zielonym groszkiem i jajkami

Z – jajka (2 na osobę)
Ugotować jajka na twardo, obrać ze skorupki, przeciąć wzdłuż
ostrym nożem na połówki, wydrążyć żółtka.

Przygotować farsz:
Z – 1 łyżka majonezu, 4 żółtka z jajek ugotowanych na twardo,
½ szklanki ugotowanego zielonego groszku
lub odcedzony groszek z puszki
M – szczypta czarnego pieprzu, 1 garstka świeżego oregano
W – sól

Posiekać żółtka, dodać majonez i pozostałe składniki. Zmiksować,
nałożyć gotową masę na połówki jajek. Udekorować.

3_2 jajka z groszkiem

SMACZNEGO!