Archiwa kategorii: PRZEKĄSKI I DODATKI

Kotleciki z jajek

SKŁADNIKI

O – 3 łyżki bułki tartej, około ½ szklanki wrzątku
Z – 6 jajek na twardo, 1 łyżka masła, 2 łyżki oliwy
M – 1 cebula, szczypta czarnego pieprzu
W – sól

PRZYGOTOWANIE

Bułkę tartą zalać wrzątkiem, wymieszać (wykonać tę czynność
z wyczuciem w celu uzyskania dosyć gęstego „lepiszcza” do jajek).

Następnie dodać pokrojone jajka (w proporcjach 1/3 porcji bułki
do 2/3 porcji jajka), masło, zeszkloną na oliwie drobno posiekaną
cebulę, pieprz, sól. Zmiksować składniki.

Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w tartej bułce.
Usmażyć na rozgrzanej oliwie.

kotleciki

SMACZNEGO!

Pasta z zielonym groszkiem i jajkami

Z – jajka (2 na osobę)
Ugotować jajka na twardo, obrać ze skorupki, przeciąć wzdłuż
ostrym nożem na połówki, wydrążyć żółtka.

Przygotować farsz:
Z – 1 łyżka majonezu, 4 żółtka z jajek ugotowanych na twardo,
½ szklanki ugotowanego zielonego groszku
lub odcedzony groszek z puszki
M – szczypta czarnego pieprzu, 1 garstka świeżego oregano
W – sól

Posiekać żółtka, dodać majonez i pozostałe składniki. Zmiksować,
nałożyć gotową masę na połówki jajek. Udekorować.

3_2 jajka z groszkiem

SMACZNEGO!

Jajka faszerowane z pieczarkami i szczypiorkiem

Z – jajka (2 na osobę)
Ugotować jajka na twardo, obrać ze skorupki, przeciąć
wzdłuż ostrym nożem na połówki, wydrążyć żółtka.

Przygotować farsz:
Z – 4 żółtka z jajek ugotowanych na twardo, 1 łyżeczka masła,
½ szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy, 10 dag pieczarek
M – 1 cebula, szczypta czarnego pieprzu, ½ pęczka szczypiorku
W – sól

Posiekać żółtka. Dodać masło, ugotowaną czerwoną soczewicę,
pieczarki uduszone z cebulą. Zmiksować masę.

Następnie dodać szczyptę czarnego pieprzu, posiekany szczypiorek,
sól. Wymieszać.

Gotową masę nałożyć czubato na połówki jajek. Udekorować.

jajka szczyp z nap

SMACZNEGO!

Racuszki z truskawkami

Z – 3 żółtka, 2 łyżki oliwy, 4 listki stewii 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
½ szklanki mączki słonecznikowej
M – 1 szklanka mąki ryżowej, 10-15 listków mięty
W – szczypta soli
D – 1 szklanka pokrojonych truskawek, 10 listków melisy, ½ szklanki śmietany
O – 1 łyżeczka wrzątku

Wszystkie składniki dodać do miski, zmiksować. Następnie dodać:
Z – kwiatki czarnego bzu

Wymieszać, dodać
Z – pianę z 3 białek ubitych z ½ szklanki cukru trzcinowego

Ponownie delikatnie wymieszać  ciasto z pianą z białek.
Smażyć małe placuszki na oliwie.

rac

Smacznego!

Pesto z pokrzywy i jajka przepiórcze

Z – 10 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo

PESTO

D – 2-3 łyżeczki soku z limonki
O – 1 listek szałwii
Z – 2 łyżki majonezu, 1 łyżka oliwy, 2 łyżki mielonych orzechów ziemnych, 1 garść świeżej pokrzywy
M – 2 ząbki czosnku, 1 garść świeżego oregano, 1 łyżeczka suszonej lub świeżej bazylii
W – 125 g bryndzy

Do wysokiego naczynia wlać sok z limonki, dodać pokrojony listek szałwii, dodać majonez i oliwę, dodać pokrojoną nożyczkami pokrzywę, zmiksować blenderem.

Dodać mączkę z orzechów ziemnych, posiekany czosnek, oregano, bazylię, bryndzę, ponownie zmiksować blenderem.

pestonap

Jajka ugotować na twardo, podawać z pesto.

Jajkanap

Smacznego!