Archiwa kategorii: DANIA CIEPŁE

Pieczarki faszerowane

SKŁADNIKI

Z – 10 dużych pieczarek, 1 łyżka masła, 1 łyżka oliwy,
2 jajka ugotowane na twardo, 1 jajko surowe
M – 1 cebula, szczypta czarnego pieprzu
W – sól
D – 1 łyżka natki pietruszki
O – bułka tarta

PRZYGOTOWANIE

Z dużych kapeluszy pieczarek wyłamać ogonki, obrać pieczarki
ze skórki. Ogonki drobno posiekać, udusić razem z drobno posiekaną
cebulą, przełożyć do salaterki z posiekanymi jajkami na twardo,
surowym jajkiem i masłem, dodać pieprz, sól i natkę pietruszki.
Dokładnie wymieszać.

Na kapelusze pieczarek nałożyć kawałki masła, delikatnie doprawić
pieprzem i solą, następnie nadziać przygotowanym farszem,
obtoczyć w tartej buce, ułożyć na blasze.

Piec przez około godzinę w 180°C.

pieczarki

SMACZNEGO!

Knedle z pieczarkami z sosem żurawinowym

SKŁADNIKI

Ciasto:
Z – 2 szklanki purée ziemniaczanego, ½ szklanki mąki
ziemniaczanej, 1 szklanka mąki pszennej
M – szczypta imbiru
W – szczypta soli

Farsz:
O – 2 łyżki bułki tartej
Z – 40 dag pieczarek, 1 łyżka masła
M – 1 cebula, szczypta czarnego pieprzu
W – sól do smaku

Sos:
D – 1 garść żurawiny
O – ½ szklanki wrzątku
Z – 1 garść rodzynków, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
M – 1 goździk, szczypta imbiru
W – ½ szklanki zimnej wody

PRZYGOTOWANIE

Przygotować sos: zalać żurawinę wrzątkiem, dodać rodzynki i goździk, gotować przez 3 minuty. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z imbirem i zimną wodą, wlać stopniowo do gorącej żurawiny ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze przez 3 minuty.

Przygotować farsz: do miski wsypać bułkę tartą, dodać zeszklone na maśle pieczarki i cebulę, dodać pieprz i sól. Zmiksować blenderem na gładką masę.

Przygotować ciasto: obrane ziemniaki wrzucić do wrzątku, ugotować, odcedzić, odparować, dodać łyżeczkę masła, utłuc gorące na gładką masę. Dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, szczyptę imbiru i sól, wyrobić ciasto. Uformować niewielkie kulki, rozpłaszczyć, nałożyć farsz, skleić ciasto,
ponownie uformować kulki. Gotować partiami we wrzątku z dodatkiem oleju, imbiru i soli.
Po wypłynięciu knedli na powierzchnię wody gotować jeszcze przez około 5 minut, wyjąć łyżką cedzakową, wyłożyć na półmisek. Przed podaniem polać sosem żurawinowym.z nap

Smacznego!

Placki orzechowe

SKŁADNIKI

D – ½ szklanki gęstego jogurtu, ½ szklanki śmietany 18%
O – ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
Z – 3 jajka, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, 2 łyżki oliwy,
½ szklanki mielonych migdałów, ¼ szklanki mąki ziemniaczanej,
1 szklanka mąki kukurydzianej, ½ szklanki pestek słonecznika
M – szczypta imbiru
W – szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

Do śmietany z jogurtem dodać posiekane orzechy, żółtka z jajek,
oliwę, mąkę ziemniaczaną, mielone migdały, mąkę kukurydzianą
i pestki słonecznika, dokładnie wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru, imbiru i soli.
Dodać do wcześniej przygotowanej masy i delikatnie wymieszać.

Smażyć na oliwie z obu stron.

z nap

Smacznego!

Jajecznica z kurkami i brokułami

Brokuł:
O – wrzątek
Z – ½ łyżeczki cukru
M – ½ brokułu

Jajecznica:
O – 1 garść orzechów włoskich
Z – 1 łyżka sezamu, 1 łyżka masła, 3 jajka
M – kilka listków świeżej mięty,
szczypta startej gałki muszkatołowej
W – sól do smaku
D – kilka listków świeżej melisy
O – 2 łyżki wrzątku
Z – 10-20 dag kurek, 2 łyżeczki masła
M – ½ ugotowanego brokułu

Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać cukier i brokuł, ugotować, odcedzić.
Na suchej patelni uprażyć orzechy i sezam; dodać masło, jajka, miętę,
gałkę muszkatołową, sól i melisę, dokładnie wymieszać.
Dodać 2 łyżki wrzątku, umyte i obrane kurki, dusić pod przykryciem przez 3 minuty.
Dodać ugotowany brokuł i znów dusić pod przykryciem przez około 2 minuty.

jajecznica22

Smacznego!

Quinoa z soczewicą

Soczewica:

O – ¾ szklanki wrzątku
Z – ½ szklanki soczewicy, łyżeczka masła

Quinoa:

O – szklanka wrzątku
Z – ½ szklanki kaszy quinoa, łyżeczka masła

Pozostałe składniki:

Z – kilka pieczarek, łyżka masła, łyżka płatków z suszonej słodkiej papryki
M – czerwona cebula, ząbek czosnku, 2 cm korzenia imbiru, szczypta kardamonu
W – sól do smaku, 2 łyżeczki tamari
D – 2 pomidory
O – garść wędzonych śliwek, łyżka majeranku
Z – szklanka ugotowanej soczewicy, szklanka ugotowanej kaszy quinoa
M – łyżka świeżego oregano

Ugotować kaszę quinoa na małym ogniu pod przykryciem, gotować około 30 minut do wyparowania wody. ugotować soczewicę na małym ogniu pod przykryciem, gotować około 20 minut do wyparowania wody. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, przesmażyć na maśle, dodać płatki z papryki i cebulę pokrojoną w piórka, dodać posiekany czosnek i drobno pokrojony imbir, dodać kardamon, sól, tamari, sparzone i obrane ze skórki pomidory, śliwki, majeranek, na końcu dodać ugotowaną soczewicę i quinoa, wymieszać, posypać oregano.

287. ABC – QUINOA Z SOCZ_8245

Smacznego!