Archiwa kategorii: Chleb

Chleb na zakwasie gryczanym

SKŁADNIKI

Zakwas gryczany:

D – 3 łyżki kwasu mlekowego 30%

O – ½ szklanki mąki gryczanej, ½ szklanki letniej wody

Siemię lniane:

O – 2 szklanki wrzątku

Z – ½ szklanki siemienia lnianego

Ciasto na chleb:

O – 2 szklanki mąki gryczanej

Z – 2 szklanki mąki jaglanej, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka kminku, 1 szklanka mąki z pestek dyni

M – 1 łyżka czarnuszki

W – 1 łyżeczka soli

D – 1 szklanka zakwasu gryczanego

O – 1 szklanka mąki gryczanej

Z – siemię lniane ugotowane w 2 szklankach wrzątku, 1 łyżka miodu

PRZYGOTOWANIE

Zakwas gryczany: do ceramicznej miseczki wlać kwas mlekowy, dodać mąkę gryczaną i letnią wodę, wymieszać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, co trzy dni dokarmiać zakwas, dodając łyżkę mąki i łyżkę ciepłej wody, od czasu do czasu mieszać. Zakwas z mąki gryczanej kisi się dłużej niż zakwas
z mąki żytniej, jest gotowy po około 5–7 dniach. Zakwas, który hodujemy dłużej, na bazie pierwotnej hodowli, kisi się szybciej i możemy go używać w krótszych odstępach czasu.

Gotowanie siemienia lnianego: zagotować wodę, wsypać siemię lniane, gotować 5 minut.
Odstawić na kilka godzin.

Ciasto na chleb: do salaterki wsypać 2 szklanki mąki gryczanej, 2 szklanki mąki jaglanej, szklankę mąki ziemniaczanej, dodać kminek, szklankę mąki z pestek dyni, czarnuszkę, sól, wymieszać, dodać zakwas gryczany, szklankę mąki gryczanej, ugotowane siemię lniane, miód. Wyrobić starannie ciasto, wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 12 godzin. Piec około półtorej godziny w temperaturze 180°C.
Na czas pieczenia wstawić do piekarnika garnuszek z wodą, przed końcem pieczenia zwilżyć wierzch chleba wrzątkiem.

chleb na zakwasie

Smacznego!

Chleb żytni na zakwasie

D – 1 szklanka mąki orkiszowej
O – 3 szklanki mąki żytniej 720
Z – 2 łyżki czarnego sezamu, 2 łyżki siemienia lnianego,
1 łyżka kminku, 2 łyżki pestek ze słonecznika
M – 1 łyżka czarnuszki
W – 1 łyżeczka soli

oraz

D – 3 łyżki zakwasu (Jak przygotować zakwas przeczytasz tutaj).
O – ok. 1 szklanki letniej wody, ok. 1 szklanki żytniej mąki 720
Z – 1 łyżeczkę oliwy do wysmarowania foremki

Powyższe suche składniki wrzucić do miski w podanej kolejności i dokładnie wymieszać. Następnie dodać zakwas oraz stopniowo wlewać letnią wodę mieszając składniki aż do ich połączenia i uzyskania niezbyt rzadkiej masy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto do chwili aż zacznie odchodzić od ręki.

Tak przygotowaną masę przekładamy do blaszki np. metalowej z ceramiczną powłoką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin.

Po tym czasie chleb nacinamy z wierzchu, aby ładnie i równo popękał. Chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy go przez godzinę. Do piekarnika warto też wstawić garnuszek z wodą.

290a. ABC – ZYTNI CHLEB NA ZAKW_8341

Smacznego!

Zakwas do chleba

O – ½ szklanki żytniej mąki 720, szklanka letniej wody

Mąkę wymieszać z letnią wodą w ceramicznej miseczce, przykryć talerzykiem i odstawić w ciepłe miejsce. Po trzech dniach należy dokarmić zakwas dosypując do niego
1 łyżkę mąki i dolewając 1 łyżkę letniej wody.
Po czterech dniach zakwas jest już gotowy i można na nim upiec pierwszy chleb.

Jeśli jednak nie pieczemy chleba od razu, trzeba dokarmiać zakwas co trzy dni dosypując
1 łyżkę mąki i dolewając 1 łyżkę letniej wody, od czasu do czasu zakwas także mieszamy.

Gotowy zakwas można odstawić do lodówki w dobrze zakręconym słoiczku,
i wyjąć z lodówki dzień przed pieczeniem chleba.
Zakwasu, który stoi w ciepłym miejscu, nie trzeba przykrywać zbyt szczelnie, wystarczy talerzyk.

289 ABC ZAKWAS DO CHLEBA_8294

Smacznego!