Archiwa kategorii: BOŻE NARODZENIE

Piernik na piwie

SKŁADNIKI

D – 1 szklanka mąki pszennej
O – 3 szklanki mąki razowej żytniej (typ 720), 2 szklanki dobrego
piwa niepasteryzowanego
Z – 6 jajek, 25 dag miodu, ½ kostki masła, 1 łyżeczka cynamonu,
100 g migdałów, 1 garść orzechów laskowych,
1 garść rodzynków
M – szczypta imbiru, szczypta mielonego kardamonu,
2 mielone goździki, ½ łyżeczki mielonej kolendry
W – szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

Do makutry wsypać mąkę pszenną i żytnią, wlać piwo, dodać
żółtka, cynamon, miód i masło. Ucierać w makutrze na gładką masę lub zmiksować.

Dodać bakalie, mielony kardamon, zmielone goździki i kolendrę, dokładnie wymieszać.
Ubić białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty imbiru i soli, wymieszać z ciastem.

Wyłożyć ciasto na szkliwioną blachę do pieczenia,
przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny.

Po tym czasie piec w 170°C przez około godzinę.

piernikznap

Smacznego!

Łazanki z makiem

SKŁADNIKI

Łazanki:
D – 30 dag mąki pszennej
O – ok. ½ szklanki letniej wody
Z – 1 jajko
M – szczypta imbiru
W – szczypta soli

Mak z bakaliami:
O – 3 szklanki wrzątku
Z – 2 szklanki maku, 1 łyżka miodu, 100 g migdałów,
200 g orzechów laskowych, 1 garść rodzynków
M – 2 łyżeczki koniaku lub nalewki z orzechów

PRZYGOTOWANIE

Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić w niej dołek, wlać wodę,
wbić jajko, dodać imbir i sól. Wyrobić starannie ciasto. Kiedy
zacznie odchodzić od ręki, podzielić na części i rozwałkować
na grubość 2 mm. Rozwałkowane ciasto przełożyć na ściereczkę
do przeschnięcia. Następnie posypać mąką, przełożyć na stolnicę,
wykrajać prostokąty o długości około 3 cm. Pokrojone partie
łazanek rozłożyć cienką warstwą na stolnicy, żeby się nie zlepiły.
Łazanki gotować partiami w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy
przez około 3-4 minuty. Odcedzić i przelać zimną wodą.

Przygotować mak:

Mak wsypać do wrzątku, chwilę gotować, odstawić na kilka
godzin. Następnie odlać nadmiar wody, a mak przepuścić
przez maszynkę z gęstym sitkiem. Przełożyć mak do makutry,
dodać miód, utrzeć na pulchną masę, dodać sparzone i obrane
z łupinek migdały, rodzynki, orzechy laskowe, a także koniak.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

łazanki z nap

Smacznego!

Sernik z serka mascarpone

SKŁADNIKI

Z – 1 szklanka mleczka kokosowego, 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
1 szklanka cukru, 1 kg serka mascarpone, ¾ kostki masła,
8 jajek, 1 łyżeczka masła, 2-3 łyżki wiórków kokosowych
M – szczypta imbiru
W – szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

W mleczku kokosowym rozmieszać pół szklanki mąki ziemniaczanej, doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Dodać masło i 1/3 szklanki cukru, gotować przez 2-3 minuty nadal mieszając, zestawić z ognia. Dodać żółtka, wstawić garnek z kremem do drugiego większego garnka z gotującą się wodą, miksować krem przez 5-6 minut, zestawić z ognia, ostudzić.

Po ostudzeniu ponownie miksować krem przez 5-6 minut, dodać pozostałą mąkę ziemniaczaną, zmiksować, dodać serek mascarpone, zmiksować. Ubić pianę z białek (pianę ubijamy początkowo bez cukru), dodać cukier, imbir i sól, dodać pianę do masy serowej i delikatnie wymieszać.

Masę wlać do tortownicy lub dużej formy wysmarowanej masłem i obsypanej wiórkami kokosowymi. Piec w 160°C przez około 2 godziny. Sernik zaczyna intensywnie rosnąć pod koniec pieczenia. Przed wyłączeniem piekarnika, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

sernik z nap

Smacznego!

Kutia z ryżem

SKŁADNIKI

Mak:
O – 2 szklanki wrzątku
Z – 2 szklanki maku
Ryż:
O – 2 szklanki wrzątku
Z – 1 łyżeczka masła
M – 1 szklanka naturalnego ryżu
Kutia:
O – 1 garść orzechów włoskich
Z – zmielony mak, 1 łyżka miodu, 100 g migdałów, 1 garść
rodzynków, 1 garść orzechów laskowych
M – 1 kieliszek koniaku, ugotowany ryż
W – szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

Mak wsypać do wrzątku, odstawić na noc. Następnie odlać nadmiar
wody, a mak przepuścić przez maszynkę z gęstym sitkiem.
Ugotować ryż: do wrzątku dodać masło, wsypać ryż naturalny,
gotować na małym ogniu pod przykryciem do wyparowania
wody. Do miski wsypać orzechy włoskie, dodać zmielony mak,
miód, sparzone i obrane ze skórek migdały, rodzynki, orzechy
laskowe, kieliszek koniaku, ugotowany ryż i szczyptę soli.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

kutiaznapisem

Smacznego!

CIEKAWOSTKA

W Polsce tradycyjnie robimy kutię z pszenicą, ale ma ona wadę; ziarenka pszenicy szybko
twardnieją, jeśli zostawimy kutię bez przykrycia. Na Białorusi tradycyjną kutię robi się z ryżem
i jest to lepszy sposób, bo kutia tego rodzaju staje się daniem bezglutenowym.

Tort makowy z kremem czekoladowym

Świetna, bezglutenowa alternatywa dla tradycyjnego makowca. Mam w domu makowcowego wyjadacza, który określił ten tort mianem „esencji tego, co w makowcu najlepsze” 😉
Osobiście wolę raczej mało słodkie ciasta, dlatego jeśli podzielacie mój gust,
możecie spokojnie zmniejszyć ilość cukru o 1/3.

Kamila

Składniki:

Mak:
O – 4 szklanki wrzątku
Z – 4 szklanki maku

Ciasto:
Z – 4 szklanki zmielonego maku, 6 jajek, 1 szklanka cukru, ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki migdałów w płatkach, 1 garść rodzynek, 1 łyżeczka masła,
wiórki kokosowe do posypania tortownicy
M – szczypta imbiru
W – szczypta soli

Polewa czekoladowa:
O – ¼ szklanki wrzątku, 2 czubate łyżeczki kakao
Z – ½ kostki masła, ½ szklanki cukru
M – 2 łyżeczki nalewki z orzechów lub 1 łyżeczka spirytusu

Dodatki:
Z – 2 garście orzechów laskowych

Przygotowanie:

makowiec-01p

.
.
Mak wsypać do wrzątku, odstawić na noc. Następni odlać nadmiar wody,
a mak przepuścić przez maszynkę
z gęstym sitkiem. Przełożyć mak do makutry, dodać połowę cukru, mąkę ziemniaczaną i stopniowo dodawać żółtka. Utrzeć na pulchną masę, dodać migdały, rodzynki, dokładnie wymieszać.

makowiec-02p..

.

.

.

.

.
Białka ubić na sztywną pianę z pozostałym cukrem, szczyptą imbiru i soli. Ubite białka dodać do maku i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej wiórkami kokosowymi.

Piec w temperaturze 160-170°C
przez około 60 minut.
.
.
.
.
.
.
.
.

 

Ostudzony tort wyjąć z tortownicy, przełożyć na talerz.

makowiec-03p

.
.
Przygotować polewę: zagotować wodę, wsypać kakao, dodać masło i cukier, gotować przez około 3 minuty ciągle mieszając. Następnie dodać nalewkę, zmiksować. Tak przygotowaną polewą, jeszcze ciepłą, polać tort, udekorować orzechami laskowymi.

makowiec-04

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki Zima w kuchni Pięciu Przemian, autorką zdjęć jest Kamila Nowak (BezOkruszka.pl)