Placki orzechowe

SKŁADNIKI

D – ½ szklanki gęstego jogurtu, ½ szklanki śmietany 18%
O – ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
Z – 3 jajka, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, 2 łyżki oliwy,
½ szklanki mielonych migdałów, ¼ szklanki mąki ziemniaczanej,
1 szklanka mąki kukurydzianej, ½ szklanki pestek słonecznika
M – szczypta imbiru
W – szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

Do śmietany z jogurtem dodać posiekane orzechy, żółtka z jajek,
oliwę, mąkę ziemniaczaną, mielone migdały, mąkę kukurydzianą
i pestki słonecznika, dokładnie wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru, imbiru i soli.
Dodać do wcześniej przygotowanej masy i delikatnie wymieszać.

Smażyć na oliwie z obu stron.

z nap

Smacznego!

Babeczki orzechowe

SKŁADNIKI

Ciasto:
D – ¼ szklanki śmietany
O – 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
Z – ¼ szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki oliwy, 4 żółtka, 1 kostka
masła, 3 szklanki mąki kukurydzianej, ½ szklanki cukru
trzcinowego
M – szczypta imbiru
W – szczypta soli

Krem:
O – 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
Z – ½ kostki masła, ½ szklanki cukru pudru
M – 2 łyżeczki nalewki z orzechów
W – szczypta soli

Dodatki:
O – 1 garść orzechów włoskich, 1 łyżeczka kakao

PRZYGOTOWANIE

Składniki ciasta włożyć do miski w podanej kolejności, posiekać nożem,
szybko zagnieść ciasto, odstawić do lodówki na pół godziny.

Foremki na babeczki wyłożyć papierowymi papilotkami
(ciasto jest bardzo kruche i bez papilotek babeczki połamią się
przy wyjmowaniu), wylepić foremki ciastem.

Piec w 180°C przez około 40 minut.

Przygotować krem: do mielonych orzechów dodać masło,
cukier, nalewkę i szczyptę soli. Zmiksować na pulchną masę.
Krem nałożyć na ostudzone babeczki, posypać kakao
i udekorować połówkami orzechów.

babeczki

Smacznego!

Piernik na piwie

SKŁADNIKI

D – 1 szklanka mąki pszennej
O – 3 szklanki mąki razowej żytniej (typ 720), 2 szklanki dobrego
piwa niepasteryzowanego
Z – 6 jajek, 25 dag miodu, ½ kostki masła, 1 łyżeczka cynamonu,
100 g migdałów, 1 garść orzechów laskowych,
1 garść rodzynków
M – szczypta imbiru, szczypta mielonego kardamonu,
2 mielone goździki, ½ łyżeczki mielonej kolendry
W – szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

Do makutry wsypać mąkę pszenną i żytnią, wlać piwo, dodać
żółtka, cynamon, miód i masło. Ucierać w makutrze na gładką masę lub zmiksować.

Dodać bakalie, mielony kardamon, zmielone goździki i kolendrę, dokładnie wymieszać.
Ubić białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty imbiru i soli, wymieszać z ciastem.

Wyłożyć ciasto na szkliwioną blachę do pieczenia,
przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny.

Po tym czasie piec w 170°C przez około godzinę.

piernikznap

Smacznego!

Łazanki z makiem

SKŁADNIKI

Łazanki:
D – 30 dag mąki pszennej
O – ok. ½ szklanki letniej wody
Z – 1 jajko
M – szczypta imbiru
W – szczypta soli

Mak z bakaliami:
O – 3 szklanki wrzątku
Z – 2 szklanki maku, 1 łyżka miodu, 100 g migdałów,
200 g orzechów laskowych, 1 garść rodzynków
M – 2 łyżeczki koniaku lub nalewki z orzechów

PRZYGOTOWANIE

Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić w niej dołek, wlać wodę,
wbić jajko, dodać imbir i sól. Wyrobić starannie ciasto. Kiedy
zacznie odchodzić od ręki, podzielić na części i rozwałkować
na grubość 2 mm. Rozwałkowane ciasto przełożyć na ściereczkę
do przeschnięcia. Następnie posypać mąką, przełożyć na stolnicę,
wykrajać prostokąty o długości około 3 cm. Pokrojone partie
łazanek rozłożyć cienką warstwą na stolnicy, żeby się nie zlepiły.
Łazanki gotować partiami w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy
przez około 3-4 minuty. Odcedzić i przelać zimną wodą.

Przygotować mak:

Mak wsypać do wrzątku, chwilę gotować, odstawić na kilka
godzin. Następnie odlać nadmiar wody, a mak przepuścić
przez maszynkę z gęstym sitkiem. Przełożyć mak do makutry,
dodać miód, utrzeć na pulchną masę, dodać sparzone i obrane
z łupinek migdały, rodzynki, orzechy laskowe, a także koniak.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

łazanki z nap

Smacznego!

Sernik z serka mascarpone

SKŁADNIKI

Z – 1 szklanka mleczka kokosowego, 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
1 szklanka cukru, 1 kg serka mascarpone, ¾ kostki masła,
8 jajek, 1 łyżeczka masła, 2-3 łyżki wiórków kokosowych
M – szczypta imbiru
W – szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

W mleczku kokosowym rozmieszać pół szklanki mąki ziemniaczanej, doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Dodać masło i 1/3 szklanki cukru, gotować przez 2-3 minuty nadal mieszając, zestawić z ognia. Dodać żółtka, wstawić garnek z kremem do drugiego większego garnka z gotującą się wodą, miksować krem przez 5-6 minut, zestawić z ognia, ostudzić.

Po ostudzeniu ponownie miksować krem przez 5-6 minut, dodać pozostałą mąkę ziemniaczaną, zmiksować, dodać serek mascarpone, zmiksować. Ubić pianę z białek (pianę ubijamy początkowo bez cukru), dodać cukier, imbir i sól, dodać pianę do masy serowej i delikatnie wymieszać.

Masę wlać do tortownicy lub dużej formy wysmarowanej masłem i obsypanej wiórkami kokosowymi. Piec w 160°C przez około 2 godziny. Sernik zaczyna intensywnie rosnąć pod koniec pieczenia. Przed wyłączeniem piekarnika, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

sernik z nap

Smacznego!

Kutia z ryżem

SKŁADNIKI

Mak:
O – 2 szklanki wrzątku
Z – 2 szklanki maku
Ryż:
O – 2 szklanki wrzątku
Z – 1 łyżeczka masła
M – 1 szklanka naturalnego ryżu
Kutia:
O – 1 garść orzechów włoskich
Z – zmielony mak, 1 łyżka miodu, 100 g migdałów, 1 garść
rodzynków, 1 garść orzechów laskowych
M – 1 kieliszek koniaku, ugotowany ryż
W – szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

Mak wsypać do wrzątku, odstawić na noc. Następnie odlać nadmiar
wody, a mak przepuścić przez maszynkę z gęstym sitkiem.
Ugotować ryż: do wrzątku dodać masło, wsypać ryż naturalny,
gotować na małym ogniu pod przykryciem do wyparowania
wody. Do miski wsypać orzechy włoskie, dodać zmielony mak,
miód, sparzone i obrane ze skórek migdały, rodzynki, orzechy
laskowe, kieliszek koniaku, ugotowany ryż i szczyptę soli.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

kutiaznapisem

Smacznego!

CIEKAWOSTKA

W Polsce tradycyjnie robimy kutię z pszenicą, ale ma ona wadę; ziarenka pszenicy szybko
twardnieją, jeśli zostawimy kutię bez przykrycia. Na Białorusi tradycyjną kutię robi się z ryżem
i jest to lepszy sposób, bo kutia tego rodzaju staje się daniem bezglutenowym.

Sałatka z ryżem i czerwoną fasolą

SKŁADNIKI

Fasola:
W zimna woda, ½ szklanki czerwonej fasoli

Ryż:
O – 2 szklanki wrzątku
Z – 1 łyżeczka oliwy
M – 1 szklanka naturalnego ryżu

Sałatka:
Z – 2 jajka na twardo, 2 łyżki majonezu
M – ugotowany ryż, kilka listków jarmużu,
½ łyżeczki suszonego rozmarynu,
szczypta pieprzu, szczypta kardamonu
W – ugotowana fasola, sól do smaku
D – 1 papryka kiszona
O – 1 garść orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE

Ugotować fasolę: fasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie,
następnie gotować przez około półtorej godziny.

Ugotować ryż: do wrzątku wlać oliwę, wsypać ryż, gotować
pod przykryciem na małym ogniu do wyparowania wody,
przez około godzinę.

Przygotować sałatkę: do miski włożyć pokrojone jajka,
dodać majonez, ugotowany ryż, pokrojony jarmuż, pieprz, rozmaryn,
kardamon, sól, ugotowaną fasolę, pokrojoną paprykę
i posiekane orzechy.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Sałatka z napisem

Smacznego!

Sałatka z kukurydzą i bananami

SKŁADNIKI

Z – 2 łyżki majonezu, 2 banany,
1 – szklanka ugotowanej kukurydzy
M – 2 ząbki czosnku, szczypta kardamonu
W – szczypta soli
D – 2 mandarynki
O – ½ czerwonego grejpfruta

PRZYGOTOWANIE

Do miski włożyć majonez, dodać obrane ze skórki, pokrojone banany,
kukurydzę, dodać posiekany czosnek, sól, mandarynki podzielone na cząstki
oraz obrany ze skórki i białych powłoczek pokrojony na kawałki grejpfrut.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

sałatka z nap

Smacznego!

Zupa-krem z marchwi z sezamem

SKŁADNIKI

O – 2 litry wrzątku, 1/3 szklanki prażonego sezamu
Z – 1 łyżeczka masła, 4 marchewki,
2/3 szklanki kaszy jaglanej, 10-12 daktyli
M – szczypta mielonego kardamonu,
kilka plasterków świeżego imbiru (ok. 2 cm)
W – szczypta soli
D – sok z ½ limonki

Dodatki:
D – 1 garść suszonej żurawiny
O – 1 garść wędzonych śliwek
Z – 1 garść rodzynek

PRZYGOTOWANIE

Zagotować wodę, w międzyczasie delikatnie uprażyć sezam na suchej patelni,
następnie wrzucić go do wrzątku. Potem dodać masło, obraną marchew, daktyle,
kaszę jaglaną, imbir, kardamon, sól i sok z limonki.
Gotować przez około godzinę.
Po tym czasie zmiksować, dodać żurawinę, śliwki i rodzynki.
Dokładnie wymieszać.

krem z napisem

Smacznego!

Sałatka z fasolą mung i orzechami włoskimi

SKŁADNIKI
Fasola:
W – 2 szklanki zimnej wody, sól do smaku,
1 szklanka fasoli mung

Ziemniaki:
O – wrzątek
Z – 3-4 ziemniaki

Sos:
Z – 2 łyżki oliwy
M – 1 łyżeczka musztardy francuskiej, 1 ząbek czosnku
W – sól do smaku, 2 łyżeczki tamari
D – 2 łyżeczki soku z limonki

Sałatka:
O – 1 garść posiekanych orzechów włoskich
Z – 1 garść roszponki, ugotowane ziemniaki, 1 łyżka oliwy
M – 1 garść świeżej czerwonej bazylii
W – ugotowana fasola

PRZYGOTOWANIE

Fasolę zalać zimną wodą, gotować pod przykryciem,
na małym ogniu do wyparowania wody (przez około 45 minut).
Fasoli nie trzeba wcześniej moczyć.

Ziemniaki ugotować, odcedzić, pokroić, podsmażyć na oliwie.

Do miski włożyć składniki sosu w podanej kolejności, wymieszać na gładką masę.
Dodać orzechy, roszponkę, podsmażone ziemniaki, bazylię i ugotowaną fasolę.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

słatka pic z ramką i nap

Smacznego!