Książkę „Wiosna w kuchni Pięciu Przemian” oraz „Lato w kuchni Pięciu Przemian”
poleca Ewa Wachowicz, autorka programów i książek kulinarnych
oraz zwolenniczka zdrowego odżywiania.

Lato w pełni! Mamy niezwykłe bogactwo sezonowych warzyw i owoców. Na domowych stołach i w restauracjach królują sałaty, chłodniki i owocowe desery. To czas na rozbudzenie smaku i rozwinięcie kulinarnej wiedzy. Świetną pomocą może być w tym najnowsza książka Anny Czelej pt. „Lato w kuchni Pięciu Przemian”. Autorka, znawczyni chińskiej filozofii odżywiania, proponuje w niej mnóstwo doskonałych przepisów na letnie zupy, sałaty, przekąski, desery, a nawet przetwory. To propozycja zrównoważonej, mądrej kuchni, doskonale odżywiającej nasz organizm. Warto wiedzieć jak wykorzystać tę obfitość produktów ze smakiem i z pożytkiem dla naszego zdrowia. Gorąco polecam!

Ewa Wachowicz

Jestem pasjonatką zdrowej kuchni, dobrej jakości produktów, a przede wszystkim zwolenniczką mądrego odżywiania. Nasza świadomość w tej dziedzinie wciąż wzrasta.

Niezmiernie cieszy mnie, że przyczynia się do tego seria czterech książek „W kuchni Pięciu Przemian”, autorstwa Anny Czelej, przygotowana na wszystkie pory roku. Autorka uczy w nich gotować zgodnie z naturą i jej naturalnym cyklem, ale też pokazuje, że mądra kuchnia może być nie tylko zdrowa, ale też bardzo smaczna.

Chińczycy – wnikliwi obserwatorzy życia – stworzyli podstawy kuchni Pięciu Przemian już dawno temu. Jednak wciąż ta niezwykła sztuka kulinarna, zwłaszcza dla zachodniego świata, stanowi novum i wydaje się być zbyt trudna do opanowania. Anna Czelej zmienia to nastawienie. W przystępny sposób pokazuje, że kuchnia Pięciu Przemian jest nieskomplikowana, oparta na ogólnodostępnych i niedrogich produktach, w dodatku dostosowana do naszych potrzeb i przyzwyczajeń.

Pierwsza książka z serii to „Wiosna w kuchni Pięciu Przemian”. Zawiera ona blisko sto przepisów na wspaniałe dania – pożywne zupy, wiosenne sałatki, dania ciepłe, pieczone, przekąski, dodatki i słodycze. Wśród nich znajdziemy receptury na ulubione polskie potrawy, m.in. na barszcz czerwony i sałatkę jarzynową (która w tej kuchni zawsze wychodzi smaczna), oraz całą gamę bezcennych przepisów na potrawy bezglutenowe. Wszystkie receptury dostosowane są do pory roku, jasno i zwięźle opisane, opatrzone pięknymi fotografiami oraz informacjami rozwijającymi naszą kulinarną wiedzę.

W kuchni Pięciu Przemian jest coś z magii – dodawanie składników w odpowiedniej kolejności, stopniowe komponowanie potraw, mieszanie każdego składnika… Ale jest w niej też coś znacznie więcej! Ta kuchnia uczy nas uważności, szacunku do tego, czym odżywiamy nasz organizm. Uczy nas słuchać własnego ciała i uruchamia nasz kulinarny twórczy potencjał. Z nią dowiemy się, jak zdrowo żyć i gotować.

Wiosna to najlepszy czas na zmianę! Zmianę złych żywieniowych przyzwyczajeń i odkrycie nowych smaków! Polecam zrobić to z kuchnią Pięciu Przemian i to jak najszybciej!

Ewa Wachowicz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

two × 5 =