Knedle z pieczarkami z sosem żurawinowym

SKŁADNIKI

Ciasto:
Z – 2 szklanki purée ziemniaczanego, ½ szklanki mąki
ziemniaczanej, 1 szklanka mąki pszennej
M – szczypta imbiru
W – szczypta soli

Farsz:
O – 2 łyżki bułki tartej
Z – 40 dag pieczarek, 1 łyżka masła
M – 1 cebula, szczypta czarnego pieprzu
W – sól do smaku

Sos:
D – 1 garść żurawiny
O – ½ szklanki wrzątku
Z – 1 garść rodzynków, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
M – 1 goździk, szczypta imbiru
W – ½ szklanki zimnej wody

PRZYGOTOWANIE

Przygotować sos: zalać żurawinę wrzątkiem, dodać rodzynki i goździk, gotować przez 3 minuty. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z imbirem i zimną wodą, wlać stopniowo do gorącej żurawiny ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze przez 3 minuty.

Przygotować farsz: do miski wsypać bułkę tartą, dodać zeszklone na maśle pieczarki i cebulę, dodać pieprz i sól. Zmiksować blenderem na gładką masę.

Przygotować ciasto: obrane ziemniaki wrzucić do wrzątku, ugotować, odcedzić, odparować, dodać łyżeczkę masła, utłuc gorące na gładką masę. Dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, szczyptę imbiru i sól, wyrobić ciasto. Uformować niewielkie kulki, rozpłaszczyć, nałożyć farsz, skleić ciasto,
ponownie uformować kulki. Gotować partiami we wrzątku z dodatkiem oleju, imbiru i soli.
Po wypłynięciu knedli na powierzchnię wody gotować jeszcze przez około 5 minut, wyjąć łyżką cedzakową, wyłożyć na półmisek. Przed podaniem polać sosem żurawinowym.z nap

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *