Sernik z serka mascarpone

SKŁADNIKI

Z – 1 szklanka mleczka kokosowego, 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
1 szklanka cukru, 1 kg serka mascarpone, ¾ kostki masła,
8 jajek, 1 łyżeczka masła, 2-3 łyżki wiórków kokosowych
M – szczypta imbiru
W – szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

W mleczku kokosowym rozmieszać pół szklanki mąki ziemniaczanej, doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Dodać masło i 1/3 szklanki cukru, gotować przez 2-3 minuty nadal mieszając, zestawić z ognia. Dodać żółtka, wstawić garnek z kremem do drugiego większego garnka z gotującą się wodą, miksować krem przez 5-6 minut, zestawić z ognia, ostudzić.

Po ostudzeniu ponownie miksować krem przez 5-6 minut, dodać pozostałą mąkę ziemniaczaną, zmiksować, dodać serek mascarpone, zmiksować. Ubić pianę z białek (pianę ubijamy początkowo bez cukru), dodać cukier, imbir i sól, dodać pianę do masy serowej i delikatnie wymieszać.

Masę wlać do tortownicy lub dużej formy wysmarowanej masłem i obsypanej wiórkami kokosowymi. Piec w 160°C przez około 2 godziny. Sernik zaczyna intensywnie rosnąć pod koniec pieczenia. Przed wyłączeniem piekarnika, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

sernik z nap

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *