Piernik na piwie

SKŁADNIKI

D – 1 szklanka mąki pszennej
O – 3 szklanki mąki razowej żytniej (typ 720), 2 szklanki dobrego
piwa niepasteryzowanego
Z – 6 jajek, 25 dag miodu, ½ kostki masła, 1 łyżeczka cynamonu,
100 g migdałów, 1 garść orzechów laskowych,
1 garść rodzynków
M – szczypta imbiru, szczypta mielonego kardamonu,
2 mielone goździki, ½ łyżeczki mielonej kolendry
W – szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

Do makutry wsypać mąkę pszenną i żytnią, wlać piwo, dodać
żółtka, cynamon, miód i masło. Ucierać w makutrze na gładką masę lub zmiksować.

Dodać bakalie, mielony kardamon, zmielone goździki i kolendrę, dokładnie wymieszać.
Ubić białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty imbiru i soli, wymieszać z ciastem.

Wyłożyć ciasto na szkliwioną blachę do pieczenia,
przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny.

Po tym czasie piec w 170°C przez około godzinę.

piernikznap

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *