Łazanki z makiem

SKŁADNIKI

Łazanki:
D – 30 dag mąki pszennej
O – ok. ½ szklanki letniej wody
Z – 1 jajko
M – szczypta imbiru
W – szczypta soli

Mak z bakaliami:
O – 3 szklanki wrzątku
Z – 2 szklanki maku, 1 łyżka miodu, 100 g migdałów,
200 g orzechów laskowych, 1 garść rodzynków
M – 2 łyżeczki koniaku lub nalewki z orzechów

PRZYGOTOWANIE

Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić w niej dołek, wlać wodę,
wbić jajko, dodać imbir i sól. Wyrobić starannie ciasto. Kiedy
zacznie odchodzić od ręki, podzielić na części i rozwałkować
na grubość 2 mm. Rozwałkowane ciasto przełożyć na ściereczkę
do przeschnięcia. Następnie posypać mąką, przełożyć na stolnicę,
wykrajać prostokąty o długości około 3 cm. Pokrojone partie
łazanek rozłożyć cienką warstwą na stolnicy, żeby się nie zlepiły.
Łazanki gotować partiami w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy
przez około 3-4 minuty. Odcedzić i przelać zimną wodą.

Przygotować mak:

Mak wsypać do wrzątku, chwilę gotować, odstawić na kilka
godzin. Następnie odlać nadmiar wody, a mak przepuścić
przez maszynkę z gęstym sitkiem. Przełożyć mak do makutry,
dodać miód, utrzeć na pulchną masę, dodać sparzone i obrane
z łupinek migdały, rodzynki, orzechy laskowe, a także koniak.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

łazanki z nap

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *