Kutia z ryżem

SKŁADNIKI

Mak:
O – 2 szklanki wrzątku
Z – 2 szklanki maku
Ryż:
O – 2 szklanki wrzątku
Z – 1 łyżeczka masła
M – 1 szklanka naturalnego ryżu
Kutia:
O – 1 garść orzechów włoskich
Z – zmielony mak, 1 łyżka miodu, 100 g migdałów, 1 garść
rodzynków, 1 garść orzechów laskowych
M – 1 kieliszek koniaku, ugotowany ryż
W – szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

Mak wsypać do wrzątku, odstawić na noc. Następnie odlać nadmiar
wody, a mak przepuścić przez maszynkę z gęstym sitkiem.
Ugotować ryż: do wrzątku dodać masło, wsypać ryż naturalny,
gotować na małym ogniu pod przykryciem do wyparowania
wody. Do miski wsypać orzechy włoskie, dodać zmielony mak,
miód, sparzone i obrane ze skórek migdały, rodzynki, orzechy
laskowe, kieliszek koniaku, ugotowany ryż i szczyptę soli.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

kutiaznapisem

Smacznego!

CIEKAWOSTKA

W Polsce tradycyjnie robimy kutię z pszenicą, ale ma ona wadę; ziarenka pszenicy szybko
twardnieją, jeśli zostawimy kutię bez przykrycia. Na Białorusi tradycyjną kutię robi się z ryżem
i jest to lepszy sposób, bo kutia tego rodzaju staje się daniem bezglutenowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *