Sałatka z ryżem i czerwoną fasolą

SKŁADNIKI

Fasola:
W zimna woda, ½ szklanki czerwonej fasoli

Ryż:
O – 2 szklanki wrzątku
Z – 1 łyżeczka oliwy
M – 1 szklanka naturalnego ryżu

Sałatka:
Z – 2 jajka na twardo, 2 łyżki majonezu
M – ugotowany ryż, kilka listków jarmużu,
½ łyżeczki suszonego rozmarynu,
szczypta pieprzu, szczypta kardamonu
W – ugotowana fasola, sól do smaku
D – 1 papryka kiszona
O – 1 garść orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE

Ugotować fasolę: fasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie,
następnie gotować przez około półtorej godziny.

Ugotować ryż: do wrzątku wlać oliwę, wsypać ryż, gotować
pod przykryciem na małym ogniu do wyparowania wody,
przez około godzinę.

Przygotować sałatkę: do miski włożyć pokrojone jajka,
dodać majonez, ugotowany ryż, pokrojony jarmuż, pieprz, rozmaryn,
kardamon, sól, ugotowaną fasolę, pokrojoną paprykę
i posiekane orzechy.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Sałatka z napisem

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *