Zupa-krem z marchwi z sezamem

SKŁADNIKI

O – 2 litry wrzątku, 1/3 szklanki prażonego sezamu
Z – 1 łyżeczka masła, 4 marchewki,
2/3 szklanki kaszy jaglanej, 10-12 daktyli
M – szczypta mielonego kardamonu,
kilka plasterków świeżego imbiru (ok. 2 cm)
W – szczypta soli
D – sok z ½ limonki

Dodatki:
D – 1 garść suszonej żurawiny
O – 1 garść wędzonych śliwek
Z – 1 garść rodzynek

PRZYGOTOWANIE

Zagotować wodę, w międzyczasie delikatnie uprażyć sezam na suchej patelni,
następnie wrzucić go do wrzątku. Potem dodać masło, obraną marchew, daktyle,
kaszę jaglaną, imbir, kardamon, sól i sok z limonki.
Gotować przez około godzinę.
Po tym czasie zmiksować, dodać żurawinę, śliwki i rodzynki.
Dokładnie wymieszać.

krem z napisem

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *