Sałatka z fasolą mung i orzechami włoskimi

SKŁADNIKI
Fasola:
W – 2 szklanki zimnej wody, sól do smaku,
1 szklanka fasoli mung

Ziemniaki:
O – wrzątek
Z – 3-4 ziemniaki

Sos:
Z – 2 łyżki oliwy
M – 1 łyżeczka musztardy francuskiej, 1 ząbek czosnku
W – sól do smaku, 2 łyżeczki tamari
D – 2 łyżeczki soku z limonki

Sałatka:
O – 1 garść posiekanych orzechów włoskich
Z – 1 garść roszponki, ugotowane ziemniaki, 1 łyżka oliwy
M – 1 garść świeżej czerwonej bazylii
W – ugotowana fasola

PRZYGOTOWANIE

Fasolę zalać zimną wodą, gotować pod przykryciem,
na małym ogniu do wyparowania wody (przez około 45 minut).
Fasoli nie trzeba wcześniej moczyć.

Ziemniaki ugotować, odcedzić, pokroić, podsmażyć na oliwie.

Do miski włożyć składniki sosu w podanej kolejności, wymieszać na gładką masę.
Dodać orzechy, roszponkę, podsmażone ziemniaki, bazylię i ugotowaną fasolę.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

słatka pic z ramką i nap

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *