Ciasto ze śliwkami

Składniki:

O – ½ szklanki mielonych orzechów
Z – ½ szklanki mąki ze słonecznika, 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
6 żółtek, 1 kostka masła, 2 łyżki oliwy, ½ szklanki cukru trzcinowego
M – 2 szklanki mąki ryżowej
W – szczypta soli
D – ¼ szklanki śmietany 22%

Przygotowanie:

Składniki ciasta włożyć do salaterki w podanej kolejności, siekać nożem do chwili, kiedy ciasto zacznie się sklejać, następnie zagnieść szybko ciasto.
Wyłożyć na dużą blachę, schłodzić przez pół godziny.
Po tym czasie ułożyć na cieście połówki śliwek węgierek.
Ciasto piec w temperaturze 200°C przez około 1,5 godziny.

ciasto

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *