Jagody kamczackie z kremem

SKŁADNIKI

Z – 1 szklanka mleczka kokosowego w płynie, 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej,
1/2 kostki masła, 2/3 szklanki cukru trzcinowego, 4 żółtka,
4 szklanki mleczka kokosowego w proszku
M – kieliszek nalewki z orzechów lub szczypta imbiru
W – szczypta soli lub łyżeczka zimnej wody
D – łyżeczka soku z limonki, szklanka jagód kamczackich

PRZYGOTOWANIE

Ukręcić kogel-mogel z żółtek i cukru.

Rozmieszać mąkę ziemniaczaną w 1/3 szklanki mleczka kokosowego w płynie,
pozostałe mleczko zagotować, dodać masło, wlać rozmieszaną mąkę z mleczkiem,
gotować 2-3 minuty mieszając, zestawić z ognia.

Dodać kogel-mogel, mleczko kokosowe w proszku, ostudzić.

Dodać pozostałe składniki w podanej kolejności, zmiksować.

Krem bardziej zgęstnieje, jeśli będziemy go ukręcać z żółtkami delikatnie podgrzewając, trzeba jednak robić to uważnie, żeby żółtka się nie zważyły i nie wyszła z kremu jajecznica; można spróbować ukręcać krem na parze.

Do tak przygotowanego kremu dodać jagody.

jagody

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *