Tort z truskawkami

Biszkopt:
Z – 4 żółtka, 1/2 szklanki cukru trzcinowego
M – szczypta imbiru
W – szczypta soli
D – 1 szklanka śmietany 18%
O – 1 łyżeczka wrzątku
Z – 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 szklanka mąki kukurydzianej

Wszystkie składniki dodać do w podanej kolejności i wymieszać na gładką masę.

Piana z białek:
Z – 4 białka, 1/3 szklanki cukru

Białka ubijać początkowo bez cukru, pod koniec ubijania dodać cukier. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Tak  przygotowaną masę wlać do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej wiórkami kokosowymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. W międzyczasie przygotować bitą śmietanę.

Bita śmietana:
Z – 500 g śmietanki 36%, 1 szklanka cukru pudru
M – szczypta imbiru
W – szczypta soli

Składniki dodać dodać w podanej kolejności i ubić na sztywną masę.

Dodatkowo:
D – 30 dag truskawek

Biszkopt po upieczeniu wystudzić, przeciąć na dwa blaty. Jeden blat posmarować bitą śmietaną, ułożyć truskawki (jeśli są małe to w całości, a jeśli większe to pokrojone na kawałki).
Położyć drugi blat i także posmarować bitą śmietaną i ułożyć truskawki.

tortznap

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *