Kruche ciasto z rabarbarem

Ciasto:
Z – ¼ szklanki mąki ziemniaczanej, ½ kg mąki kukurydzianej, 4 żółtka, kostka masła,
2/3 szklanki cukru trzcinowego, 2 łyżki oliwy
M – szczypta imbiru
W – szczypta soli
D – ¼ szklanki śmietany

Ciasto posiekać nożem, szybko zagnieść, odstawić do lodówki na pół godziny. Wyjąć z lodówki, rozwałkować na dużej blasze, piec w temp 180 stopni około 50 minut.

Rabarbar:
D – 1 kg rabarbaru
O – ½ szklanki wrzątku
Z – ½ łyżeczki cynamonu

Rabarbar obrać z włókien, pokroić na kawałki, wrzucić do garnka, zalać wrzątkiem, dodać cynamon, dusić aż masa będzie gęsta. Wyłożyć marmoladę na upieczone ciasto.

Beza:
O – 50 ml wrzątku
Z – 4 białka, 1 szklanka cukru
M – szczypta imbiru

Cukier wsypać do wrzątku, chwilę gotować.
Ubić białka, wlać gorący cukier rozpuszczony w wodzie, ubić na sztywną pianę.
Wyłożyć pianę na ciasto z marmoladą,
suszyć w piekarniku w 120 stopniach przez około godzinę.
Ostudzić placek opcjonalnie można udekorować kwiatkami lawendy.

ciasto

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *