Chałwa sezamowa

O – 3 szklanki prażonego sezamu (około 450–500 g),
100 ml oleju kokosowego
Z – 4 białka, ½ szklanki cukru
M – szczypta kardamonu
W – szczypta soli
D – 1 garść suszonych żurawin
O – 1 garść włoskich orzechów
Z – 1 garść rodzynek

Wsypać sezam do żaroodpornego naczynia z przykrywką, prażyć pod przykryciem w piekarniku około 40 minut w temperaturze 200ºC, przesypać sezam do wysokiego naczynia, dodać olej kokosowy, zmiksować blenderem na gładką masę. Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier, kardamon i sól, wymieszać ze zmiksowanym sezamem, dodać żurawiny, pokruszone orzechy, rodzynki, wymieszać, wyłożyć masę do foremki wyłożonej pergaminem, piec około godziny w temperaturze 160ºC.

chałwasezamowa

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *