Sałatka z ryżem i z fasolą mung

Fasola mung:
W – 1 szklanka zimnej wody, ¼ szklanki fasolki mung

Ryż:
O – 2 szklanki wrzątku
Z – 1 łyżeczka oliwy
M – 1 szklanka ryżu

Sos:
Z – 2 łyżki oliwy
M – 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej, 1 ząbek czosnku, 1 gałązka rozmarynu, szczypta pieprzu, szczypta kardamonu
W – sól do smaku, 1 łyżeczka tamari
D – 2 łyżeczki soku z limonki

Pozostałe składniki sałatki:
D – 1 łyżka płatków z suszonych pomidorów, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
O – 1/2 łyżeczki świeżego lub suszonego tymianku
Z – 1 łyżka pestek słonecznika
M – 2 szklanki ugotowanego ryżu
W – 100 g czarnych oliwek, 1 szklanka ugotowanej fasolki mung

Fasolę mung zalać zimną wodą, ugotować pod przykryciem na małym ogniu, gotować przez około 40 minut. Ugotować ryż pod przykryciem na małym ogniu do wyparowania wody. Do salaterki włożyć składniki sosu, wymieszać, dodać pozostałe składniki sałatki w podanej kolejności, wymieszać.

sałatka

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *