Quinoa z soczewicą

Soczewica:

O – ¾ szklanki wrzątku
Z – ½ szklanki soczewicy, łyżeczka masła

Quinoa:

O – szklanka wrzątku
Z – ½ szklanki kaszy quinoa, łyżeczka masła

Pozostałe składniki:

Z – kilka pieczarek, łyżka masła, łyżka płatków z suszonej słodkiej papryki
M – czerwona cebula, ząbek czosnku, 2 cm korzenia imbiru, szczypta kardamonu
W – sól do smaku, 2 łyżeczki tamari
D – 2 pomidory
O – garść wędzonych śliwek, łyżka majeranku
Z – szklanka ugotowanej soczewicy, szklanka ugotowanej kaszy quinoa
M – łyżka świeżego oregano

Ugotować kaszę quinoa na małym ogniu pod przykryciem, gotować około 30 minut do wyparowania wody. ugotować soczewicę na małym ogniu pod przykryciem, gotować około 20 minut do wyparowania wody. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, przesmażyć na maśle, dodać płatki z papryki i cebulę pokrojoną w piórka, dodać posiekany czosnek i drobno pokrojony imbir, dodać kardamon, sól, tamari, sparzone i obrane ze skórki pomidory, śliwki, majeranek, na końcu dodać ugotowaną soczewicę i quinoa, wymieszać, posypać oregano.

287. ABC – QUINOA Z SOCZ_8245

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *