Tort makowy z kremem czekoladowym

Świetna, bezglutenowa alternatywa dla tradycyjnego makowca. Mam w domu makowcowego wyjadacza, który określił ten tort mianem „esencji tego, co w makowcu najlepsze” 😉
Osobiście wolę raczej mało słodkie ciasta, dlatego jeśli podzielacie mój gust,
możecie spokojnie zmniejszyć ilość cukru o 1/3.

Kamila

Składniki:

Mak:
O – 4 szklanki wrzątku
Z – 4 szklanki maku

Ciasto:
Z – 4 szklanki zmielonego maku, 6 jajek, 1 szklanka cukru, ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki migdałów w płatkach, 1 garść rodzynek, 1 łyżeczka masła,
wiórki kokosowe do posypania tortownicy
M – szczypta imbiru
W – szczypta soli

Polewa czekoladowa:
O – ¼ szklanki wrzątku, 2 czubate łyżeczki kakao
Z – ½ kostki masła, ½ szklanki cukru
M – 2 łyżeczki nalewki z orzechów lub 1 łyżeczka spirytusu

Dodatki:
Z – 2 garście orzechów laskowych

Przygotowanie:

makowiec-01p

.
.
Mak wsypać do wrzątku, odstawić na noc. Następni odlać nadmiar wody,
a mak przepuścić przez maszynkę
z gęstym sitkiem. Przełożyć mak do makutry, dodać połowę cukru, mąkę ziemniaczaną i stopniowo dodawać żółtka. Utrzeć na pulchną masę, dodać migdały, rodzynki, dokładnie wymieszać.

makowiec-02p..

.

.

.

.

.
Białka ubić na sztywną pianę z pozostałym cukrem, szczyptą imbiru i soli. Ubite białka dodać do maku i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej wiórkami kokosowymi.

Piec w temperaturze 160-170°C
przez około 60 minut.
.
.
.
.
.
.
.
.

 

Ostudzony tort wyjąć z tortownicy, przełożyć na talerz.

makowiec-03p

.
.
Przygotować polewę: zagotować wodę, wsypać kakao, dodać masło i cukier, gotować przez około 3 minuty ciągle mieszając. Następnie dodać nalewkę, zmiksować. Tak przygotowaną polewą, jeszcze ciepłą, polać tort, udekorować orzechami laskowymi.

makowiec-04

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki Zima w kuchni Pięciu Przemian, autorką zdjęć jest Kamila Nowak (BezOkruszka.pl)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *