Uszka z grzybami

Nie było w moim życiu Wigilii bez uszek z barszczem. Dobrze, że są takie dni w roku,
kiedy sięgamy do tradycji, niezastąpionych smaków, a przy tym jakże zdrowych:)

Kamila

uszka-2

Składniki:

Ciasto:
D – 2 szklanki mąki pszennej
O – letnia woda
Z – 1 jajko

Farsz:
O – ¾ szklanki wrzątku
Z – 20 dag grzybów suszonych, 1 łyżeczka masła
M – 1 cebula, szczypta czarnego pieprzu
W – sól do smaku

Przygotowanie:

Przygotować farsz: wodę doprowadzić do wrzenia, dodać grzyby, masło, pokrojoną cebulę,
pieprz i sól. Grzyby gotować do momentu aż będą miękkie, a w garnuszku prawie wyparuje woda. Grzyby zmiksować blenderem lub przepuścić przez maszynkę do mielenia.

Przygotować ciasto: do mąki wlać z czuciem letnią wodę, dodać jajko, zagnieść ciasto,
które powinno być miękkie, ale jednocześnie niezbyt rzadkie, powinno także odchodzić od ręki i dać się łatwo rozwałkować. Kawałek ciasta przełożyć na stolnicę posypaną mąką,
resztę trzymać pod przykryciem żeby nie wyschło.

Ciasto rozwałkować dosyć cienko, pociąć na kwadraciki lub wyciąć małe kółka o średnicy ok. 5 cm. Na każdy kawałek nakładać farsz małą łyżeczką,
złożyć ciasto na pół, zlepić brzegi i przeciwległe końce.

Uszka gotować na osolonym wrzątku, do chwili ich wypłynięcia na powierzchnię. Jeśli chcemy przygotować wcześniej lub na zapas, to wyjmujemy je z wrzątku lekko niedogotowane, polewamy tłuszczem, studzimy i w naczyniu z przykrywką wkładamy do zamrażalnika. Przed podaniem wrzucamy je ponownie na chwilę do wrzątku lub podsmażamy na maśle.

Można podawać z barszczem, przepis tutaj 🙂

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki Zima w kuchni Pięciu Przemian, autorką zdjęć jest Kamila Nowak (BezOkruszka.pl)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *