Kapusta z grzybami

Danie z rodzaju dwa w jednym: idealne zarówno jako wigilijne danie lub bigos wegetariański. Najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień po ugotowaniu.

Kamila

kapusta

Składniki:

O – 2 szklanki wrzątku, 1 liść laurowy, 1 łyżka suszonego majeranku, 1 garść wędzonych śliwek
Z – 100 g suszonych grzybów, 1 garść migdałów, 1 łyżka miodu, 2 łyżki masła
M – 1 cebula, 250 g białej kapusty, szczypta pieprzu, kilka ziarenek jałowca
W – sól do smaku, 2 łyżeczki tamari
D – 1 kg kapusty kiszonej, 1 garść suszonej żurawiny

Przygotowanie:

Zagotować wodę, dodać liść laurowy, majeranek, śliwki, grzyby suszone, migdały,
miód oraz zeszkloną na maśle cebulę.

Następnie dodać poszatkowaną białą kapustę, pieprz, jałowiec, sól i tamari.
Gotować przez około godzinę.

Po tym czasie dodać kapustę kiszoną i żurawinę, gotować jeszcze około pół godziny.

Kapusta jest smaczniejsza, jeśli ją przemrozimy i podgrzejemy następnego dnia,
lepiej podgrzewać ją jednak w piekarniku, żeby się nie przypaliła.

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki Zima w kuchni Pięciu Przemian, autorką zdjęć jest Kamila Nowak (BezOkruszka.pl)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *