Kokosanki

Z –  kostki masła , ½ szklanki cukru trzcinowego, 300 g wiórków kokosowych, 2 żółtka

Piana z białek:
Z – 2 białka, 1/3 szklanki cukru trzcinowego, ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
M – szczypta imbiru
W – szczypta soli
D – 4 łyżeczki soku z limonki

Zagotować wodę w dużym rondlu, wstawić do niego mniejszy garnek z masłem i cukrem,
rozpuścić masło i cukier, zestawić z ognia, wkręcić żółtka, dodać wiórki, wymieszać.

Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier, dalej ubijać,
pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną, imbir, sól, sok z limonki.

Dodać pianę z białek do masy z wiórków, wymieszać, uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.

Piec około 30 minut w temperaturze 180°C.

kokosanki22

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *