Zupa grzybowa

To chyba jedna z najszybszych grzybowych zup, jakie kiedykolwiek gotowałam.
Polecam jednak wcześniejsze przepłukanie i namoczenie grzybków
przez ok. 2 godziny (w ten sposób usuniemy piasek).
Kamila
zupa-grzybowa-z-lazankaminap

Składniki:

O – 1½ litra wrzątku, 1 liść laurowy
Z – 100 g suszonych grzybów, 1 łyżeczka masła
M – 1 cebula, szczypta czarnego pieprzu
W – sól do smaku
D – 1 łyżka śmietany 22%

Przygotowanie:

Zagotować wodę, dodać liść laurowy, suszone grzyby, masło, pokrojoną cebulę, pieprz i sól. Gotować przez około godzinę, pod koniec gotowania dodać śmietanę.

Można podawać z łazankami🙂

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki Zima w kuchni Pięciu Przemian, autorką zdjęć jest Kamila Nowak (BezOkruszka.pl)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *