Łazanki

D – 30 dag mąki pszennej
O – około pół szklanki letniej wody
Z – 1 jajko
M – szczypta imbiru
W – sól do smaku

Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołek, wlać wodę, wbić jajko, dodać odrobinę imbiru i sól. Starannie wyrobić ciasto. Kiedy ciasto zacznie „odchodzić” od ręki należy podzielić je na części, rozwałkować trochę grubiej niż na makaron domowy. Ciasto na makaron domowy wałkujemy tak cienko, aż będzie przez nie widać słoje stolnicy. Rozwałkowane ciasto przełożyć na ściereczkę do przeschnięcia, posypać mąką, przełożyć na stolnicę, wykroić prostokąty o długości około 3 cm. Pokrojone partie łazanek rozłożyć cienką warstwą na stolnicy, żeby się nie zlepiły. Łazanki gotujemy partiami w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy przez około 4 minut. Po tym czasie odcedzić i przelać zimną wodą.

Łazanki podawać z zupą np. grzybową🙂

2 ZZ 1-1 grzyb z lazan_4817

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *