Zakwas do chleba

O – ½ szklanki żytniej mąki 720, szklanka letniej wody

Mąkę wymieszać z letnią wodą w ceramicznej miseczce, przykryć talerzykiem i odstawić w ciepłe miejsce. Po trzech dniach należy dokarmić zakwas dosypując do niego
1 łyżkę mąki i dolewając 1 łyżkę letniej wody.
Po czterech dniach zakwas jest już gotowy i można na nim upiec pierwszy chleb.

Jeśli jednak nie pieczemy chleba od razu, trzeba dokarmiać zakwas co trzy dni dosypując
1 łyżkę mąki i dolewając 1 łyżkę letniej wody, od czasu do czasu zakwas także mieszamy.

Gotowy zakwas można odstawić do lodówki w dobrze zakręconym słoiczku,
i wyjąć z lodówki dzień przed pieczeniem chleba.
Zakwasu, który stoi w ciepłym miejscu, nie trzeba przykrywać zbyt szczelnie, wystarczy talerzyk.

289 ABC ZAKWAS DO CHLEBA_8294

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *