Chleb żytni na zakwasie

D – 1 szklanka mąki orkiszowej
O – 3 szklanki mąki żytniej 720
Z – 2 łyżki czarnego sezamu, 2 łyżki siemienia lnianego,
1 łyżka kminku, 2 łyżki pestek ze słonecznika
M – 1 łyżka czarnuszki
W – 1 łyżeczka soli

oraz

D – 3 łyżki zakwasu (Jak przygotować zakwas przeczytasz tutaj).
O – ok. 1 szklanki letniej wody, ok. 1 szklanki żytniej mąki 720
Z – 1 łyżeczkę oliwy do wysmarowania foremki

Powyższe suche składniki wrzucić do miski w podanej kolejności i dokładnie wymieszać. Następnie dodać zakwas oraz stopniowo wlewać letnią wodę mieszając składniki aż do ich połączenia i uzyskania niezbyt rzadkiej masy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto do chwili aż zacznie odchodzić od ręki.

Tak przygotowaną masę przekładamy do blaszki np. metalowej z ceramiczną powłoką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin.

Po tym czasie chleb nacinamy z wierzchu, aby ładnie i równo popękał. Chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy go przez godzinę. Do piekarnika warto też wstawić garnuszek z wodą.

290a. ABC – ZYTNI CHLEB NA ZAKW_8341

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *