Zupa z soczewicą

O – 2 l wrzątku, 1 garść świeżego majeranku,1 liść laurowy, 1 listek szałwii, 1 listek lubczyku
Z – 10 ziemniaków, 1/3 szklanki czerwonej soczewicy, 1 łyżka płatków z suszonej słodkiej papryki, 200 g pieczarek, 1 łyżka masła do zeszklenia pieczarek i cebuli
M – 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1/3 szklanki płatków owsianych,
1 liść selera, 2 ziarenka ziela angielskiego, kilka ziarenek jałowca,
szczypta pieprzu, szczypta kardamonu, 1 gałązka rozmarynu

W – sól do smaku, 2 łyżeczki tamari
D – 1 łyżka płatków z suszonych pomidorów, 1 łyżka natki pietruszki

Zagotować wodę, dodać przyprawy z Przemiany Ognia, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, soczewicę, płatki z papryki. Pieczarki obrać i pokroić, przesmażyć na maśle, dodać pokrojoną cebulę, posiekany czosnek i płatki owsiane, delikatnie podsmażyć, nie rumienić, dodać przesmażone pieczarki z cebulą, czosnkiem i płatkami do zupy, dodać pozostałe składniki w podanej kolejności, gotować około godziny lub dłużej,
przed podaniem posypać natką pietruszki.

zupazsoczewica

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *