Buraki z kozim serem i migdałami

Buraczki podałam z ugotowaną kaszą jaglaną (na zdjęciu w tle). W takim zestawieniu, tworzą sycącą i jeszcze bardziej odżywczą kolację 🙂

Kamila

buraczkipop

Składniki:

O – wrzątek
Z – 3 buraki

Sos:
Z – ½ szklanki mleczka ryżowego w płynie, ½ łyżeczki cukru trzcinowego,
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mączki z migdałów
M – 2 czubate łyżeczki chrzanu
W – sól do smaku
D – 1 łyżka śmietany
O – 1 łyżeczka mączki z orzechów włoskich

Dodatki:
Z – 1 łyżka płatków z migdałów, 100 g koziego serka

Przygotowanie:

Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać umyte, ale nieobrane buraki, gotować przez 40 minut. Ugotowane buraki obrać, pokroić na cienkie plasterki.

Przygotować sos: w mleczku ryżowym rozmieszać mączkę z migdałów, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier, chrzan, sól, śmietanę, mączkę z orzechów, dokładnie wymieszać.
Doprowadzić do wrzenia, gotując na małym ogniu.

Buraczki zalać sosem, udekorować serem pokrojonym w plasterki oraz migdałami.
Można podawać na zimno albo na ciepło, wtedy należy buraczki zapiec w 170°C przez 15 minut.

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki Jesień w kuchni Pięciu Przemian, autorką zdjęć jest Kamila Nowak (BezOkruszka.pl)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *