Buraczki podałam z ugotowaną kaszą jaglaną (na zdjęciu w tle). W takim zestawieniu, tworzą sycącą i jeszcze bardziej odżywczą kolację 🙂
Kamila
Składniki:
O – wrzątek
Z – 3 buraki
Sos:
Z – ½ szklanki mleczka ryżowego w płynie, ½ łyżeczki cukru trzcinowego,
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mączki z migdałów
M – 2 czubate łyżeczki chrzanu
W – sól do smaku
D – 1 łyżka śmietany
O – 1 łyżeczka mączki z orzechów włoskich
Dodatki:
Z – 1 łyżka płatków z migdałów, 100 g koziego serka
Przygotowanie:
Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać umyte, ale nieobrane buraki, gotować przez 40 minut. Ugotowane buraki obrać, pokroić na cienkie plasterki.
Przygotować sos: w mleczku ryżowym rozmieszać mączkę z migdałów, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier, chrzan, sól, śmietanę, mączkę z orzechów, dokładnie wymieszać.
Doprowadzić do wrzenia, gotując na małym ogniu.
Buraczki zalać sosem, udekorować serem pokrojonym w plasterki oraz migdałami.
Można podawać na zimno albo na ciepło, wtedy należy buraczki zapiec w 170°C przez 15 minut.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki Jesień w kuchni Pięciu Przemian, autorką zdjęć jest Kamila Nowak (BezOkruszka.pl)