Babeczki gryczane z pastą z bakłażana

Przekąska lub kolacja (bo na jednej babeczce się nie kończy 😉 na cieplejsze, jesienne dni, niewymagająca dużego nakładu pracy.
Delikatna w smaku pasta z bakłażana, będzie również świetnym dodatkiem do kanapek czy makaronu. Z podanej ilości ciasta wychodzi około 24 babeczek.

Kamila

babeczki-gryczane-051

Składniki:

Ciasto:
O – 2 szklanki mąki gryczanej
Z – ¼ szklanki mąki ziemniaczanej, 1 kostka masła, 2 łyżki oliwy, 4 żółtka
M – szczypta pieprzu
W – sól do smaku
D – ¼ szklanki śmietany

Pasta:
O – kilka wędzonych śliwek, 1 liść szałwii
Z – ½ kg bakłażana, 1 łyżka oliwy, 2 łyżki majonezu
M – szczypta pieprzu, 1 cebula, 1 garść świeżego oregano, 1 garstka świeżej bazylii,
1 gałązka rozmarynu
W – sól do smaku
D – 2 łyżeczki soku z limonki

Dodatki:
D – 1 pomidor, kilka listków natki pietruszki

Przygotowanie:

Składniki ciasta połączyć w podanej kolejności, szybko zagnieść ciasto, którym następnie należy wylepić foremki, wyłożone papilotkami.
Babeczki piec w 180°C przez około 40 minut. Po upieczeniu, ostudzić i wyjąć z foremek.

babeczki-gryczane-011

Bakłażana piec przez około 2 godziny w 180°C. Następnie obrać ze skórki i pokroić.

babeczki-gryczane-021

Dodać pozostałe składniki zmiksować na gładką masę.

babeczki-gryczane-031

Farsz nałożyć na korpusy babeczek, udekorować pomidorem i natką pietruszki.

babeczki-gryczane-041

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki Jesień w kuchni Pięciu Przemian, autorką zdjęć jest Kamila Nowak (BezOkruszka.pl)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *