Risotto z grzybami

Grzyby:
O – wrzątek
Z – 200 g leśnych grzybów

Ryż:
O – 2 szklanki wrzątku
Z – 1 łyżeczka oliwy
M – 1 szklanka ryżu

Pozostałe składniki:
Z – słodka papryka, 200g obgotowanych leśnych grzybów, 2 łyżki masła do zeszklenia papryki, grzybów, cebuli i czosnku
M – 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 szklanki ugotowanego ryżu, szczypta pieprzu, 1 gałązka swieżego rozmarynu, 1 garść świeżej bazylii
W – sól do smaku, 2 łyżeczki tamari
D – 1 szklanka przecieru pomidorowego
O – 1 wędzonych śliwek, 1 świeżego majeranku

Ugotować ryż: do wrzątku dodać oliwę, wsypać ryż, gotować na małym ogniu pod przykryciem do wyparowania wody. Oczyścić grzyby, pokroić, wrzucić do wrzątku, gotować około 10 minut, odcedzić, przełożyć na patelnię, dodać masło i pokrojoną paprykę, dusić pod przykryciem około 15 minut, zdjąć przykrywkę, dodać pokrojoną cebulę i czosnek, smażyć grzyby razem z cebulą i czosnkiem na małym ogniu około 5 minut cały czas mieszając. Do przesmażonych grzybów z papryką, cebulą i czosnkiem dodać ugotowany ryż, pieprz, rozmaryn i bazylię, sól, tamari, przecier pomidorowy, wymieszać, dodać wędzone śliwki, zapiec w piekarniku w naczyniu z przykrywką w temperaturze 200°C około godziny, przed podaniem posypać świeżym majerankiem.

risotto

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *