Placki z ciecierzycy z orzechami i grzybami

O – ½ szklanki wrzątku, 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
Z – 1 szklanka mąki z ciecierzycy, 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 jajko, 20 dag świeżych leśnych grzybów lub pieczarek, 1 łyżka masła do zeszklenia pieczarek i cebuli, 2–3 łyżki oliwy do smażenia placuszków.
M – 1 cebula, 1 ząbek czosnku, szczypta pieprzu, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub gałązka swieżego
W – sól do smaku, 2 łyżeczki tamari

Do wrzątku wsypać mączę z ciecierzycy, namoczyć na noc. Orzechy uprażyć na suchej patelni, zmiksować blenderem. Pieczarki obrać, pokroić, zeszklić na maśle przez około 10 minut, dodać pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, smażyć razem z pieczarkami na małym ogniu przez około 5 minut, zmiksować. Zamiast pieczarek można użyć obgotowane leśne grzyby.

Do salaterki wsypać mielone orzechy, namoczoną ciecierzycę, mąkę kukurydzianą, jajko, zmiksowane zeszklone pieczarki z cebulą, dodać pieprz, rozmaryn, sól, tamari, wymieszać.

Ulepić male kulki, rozpłaszczyć, smażyć na oliwie lub upiec w piekarniku.

placki z ciecierzycy

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *