Kiszona papryka

Składniki kiszonki (na 1 litr)

O – 2 łyżeczki gorczycy
Z – 2-3 małe ogórki, ¾ kg papryki, 1 kwiatostany kopru
M – 3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu, 5 ziarenek jałowca

Do kiszenia wybieramy dorodne świeże papryki, ale tylko czerwone lub żółte,
bo zielone nie nadają się do kiszenia. Warzywa myjemy, usuwamy pestki i kroimy w paski.
Na dnie słoików średniej wielkości układamy suchy koper, czosnek, chrzan, gorczycę i jałowiec. Następnie kładziemy paprykę oraz 2-3 ogórki.

Składniki zalewy (na 1 litr)

O – 1 litr wrzątku, 1 liść laurowy
Z – 1 łyżeczka cukru
M – kilka ziarenek czarnego pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego ziela,
½ łyżeczki suszonego rozmarynu

W – 1 łyżka soli

Wlać wrzącą zalewę do słoików z papryką, przykryć przykrywkami (nie zakręcać przykrywek).
Słoiki odstawić w ciepłe miejsce (minimum 18°C).
Po dwóch, trzech dniach, po przejściu burzliwej fermentacji, dokręcić przykrywki i odstawić kiszonkę w chłodne miejsce, przerywając w ten sposób dalszą fermentację.

Papryka kiszona

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *