Placki z cukinii z sosem tatarskim

Placki:

Z – 2 jajka, 1 kg ziemniaków, 2-3 łyżki mąki kukurydzianej do zagęszczenia masy
M – szczypta czarnego pieprzu, 1 cebula, 2 ząbki czosnku
W – sól do smaku
D – 1 niewielka cukinia

Sos tatarski:

Z – 2 łyżki majonezu
M – szczypta czarnego pieprzu
W – sól do smaku
D – 1 słoiczek marynowanych grzybów (można zastąpić obgotowanymi pieczarkami, które dodajemy w Przemianie Ziemi), 1 kiszony ogórek

Ziemniaki zetrzeć na tarce z małymi oczkami (na takiej tarce ścieramy też cebulę i cukinię). Dodać jajka, mąkę, pieprz, cebulę, posiekany czosnek, sól, cukinię. Składniki dokładnie wymieszać.
Niewielkie placki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy.
W międzyczasie przygotować sos. Do majonezu dodać pieprz, sól, drobno pokrojone grzyby i kiszony ogórek. Dokładnie mieszać.

placki z cukinii

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *