Szaszłyki z cukinii, pieczarek i papryki

Pieczone warzywa smakują dobrze nawet w upalne dni. Czy to na zimno, czy na gorąco.
Warto wypróbować wersję bez chleba i śliwek, a w zamian za nie sięgnąć po dobrej jakości kozią fetę, która idealnie uzupełni aromat dodanych ziół.

Kamila

szaszlyki-s7

Przygotować sos do macerowania warzyw:
O – 1 łyżeczka świeżego tymianku, kilka listków świeżej szałwii
Z – 2 łyżki oliwy, 2 łyżeczki płynnego miodu
M – 2 ząbki czosnku, 1 łyżka świeżej bazylii, 1 łyżka świeżego oregano,
2 gałązki świeżego rozmarynu
W – sól do smaku, 2 łyżeczki tamari
D – 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka świeżego estragonu

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.

szaszlyki-s1szaszlyki-s2

Przygotować składniki do macerowania:
Z – 1 czerwona słodka papryka, 1 zielona słodka papryka,
1 żółta słodka papryka, 30 dag pieczarek
M – 2 czerwone cebule średniej wielkości
W – 1 garść czarnych oliwek, 200 g koziej fety
D – 2 młode cukinie
O – 1 garść wędzonych śliwek, kilka kromek razowego chleba

Do zaprawy włożyć papryki w trzech kolorach pokrojone na kawałki. Dodać kapelusze pieczarek obrane ze skórki, cebulę pokrojoną na ćwiartki, oliwki, fetę pokrojoną w kostkę, cukinię pokrojoną w plastry, wędzone śliwki, chleb pokrojony w kostkę. Macerować przez około godzinę.

Składniki szaszłyków nałożyć na patyczki.

szaszlyki-s3szaszlyki-s4

Piec w piekarniku w 200°C przez około 30 minut, zaś na grillu do chwili aż szaszłyki będą miękkie.

szaszlyki-s5

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki Lato w kuchni Pięciu Przemian, autorką zdjęć jest Kamila Nowak (BezOkruszka.pl)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *