Zupa krem z cukinii

O – 2 litry wrzątku, 1 liść laurowy, kilka gałązek świeżego tymianku
Z – 2 żółte cukinie, 2 marchewki
M – ½ selera, ½ pora, 1 korzeń pietruszki, pieprz
W – sól
D – jogurt naturalny
O – świeży tymianek

O – Do wrzącej wody dodaj liść laurowy i tymianek.
Z – Dodaj pokrojone w kostkę cukinie i marchewki.
M – Do garnka wrzuć pokrojony seler, por i korzeń pietruszki. Dopraw pieprzem.
W – Spróbuj ponownie i dodaj odpowiednią ilość soli.

Zupę gotuj, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Po ostygnięciu zmiksuj zupę na gładki krem.
D – Na wierzch możesz dodać odrobinę jogurtu.
O – Zupę posyp świeżymi listkami tymianku.

DSCN7705

Smacznego!

Przepis i zdjęcie autorstwa pani Justyny Z. Fotografia dostała wyróżnienie w konkursie „Lato na talerzu”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *