Maliny w sosie waniliowym

Malinowo-kokosową wariację mogę opisać tylko jednym słowem. Pycha!
                                                                                                               Kamila

deser-z-malinamipp

Składniki:

Z – 2 szklanki mleczka kokosowego w płynie, kawałek laski wanilii, 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka masła, 1 żółtko, 1 łyżka cukru trzcinowego

M – szczypta imbiru

W – 1 łyżeczka zimnej wody

Przygotowanie:

W garnku rozprowadzić mąkę ziemniaczaną w mleczku kokosowym w płynie. Doprowadzić do wrzenia (ciągle mieszając, aby uniknąć przypalenia).

Dodać: wanilię, masło, cukier i gotować przez około 3 minut ciągle mieszając.

Zestawić z ognia i do gorącego sosu dodać żółtko, imbir i zimną wodę – wymieszać.

Odstawić do ostudzenia, zmiksować blenderem na gładką masę.

Sosem polać maliny, bądź inne owoce.

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki Wiosna w kuchni Pięciu Przemian, autorką zdjęć jest Kamila Nowak (BezOkruszka.pl)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *