Twarożek z rukolą

Każdą zimą z utęsknieniem czekam na wiosenne śniadania, pachnące ogórkiem, rzodkiewką i świeżym koperkiem. Dodatek ziół, a jeszcze lepiej, kwitnących kwiatów tymianku jest idealnym wykończeniem klasycznego twarożku.
Jeśli lubicie nieco łagodniejsze smaki, radzę pominąć czosnek.

Kamila

twarozekpp

Składniki:

D – około 100 g tłustego twarożku, 1 łyżeczka śmietany
O – ½ pęczka koperku, ½ łyżeczki tymianku
Z – 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżeczka majonezu, 1 ogórek
M – 1 ząbek czosnku, ½ pęczka rzodkiewki,
½ pęczka szczypiorku, 1 garść oregano, 1 garść rukoli
W – sól do smaku

Przygotowanie:

Twarożek wymieszać ze śmietaną, koperkiem i tymiankiem, oliwą i majonezem.

Dodać pokrojony ogórek, drobno posiekany czosnek,
pokrojoną rzodkiewkę, szczypiorek, oregano i rukolę.

Dodać sól do smaku.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki Wiosna w kuchni Pięciu Przemian, autorką zdjęć jest Kamila Nowak (BezOkruszka.pl)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *