Tortille ziemniaczano-kukurydziane z sosem z orzechowym

Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku. Przepyszne na ciepło z orzeźwiającym, orzechowo-miętowym dipem. Polecam wersję upieczoną na sezamie!

Kamila

ptortille-7

Tortillas
Z – 1 szklanka ziemniaków purée, ¼ kostki masła, 1 szklanka mąki kukurydzianej
M – szczypta gałki muszkatołowej
W – sól

Ugotować obrane ziemniaki
O – wrzątek
Z – ziemniaki (na szklankę purée powinno wystarczyć 6 ziemniaków, utłuczone ziemniaki zmniejszają jednak zdecydowanie swoją objętość, zawsze gotuję więcej ziemniaków, jeśli zostaną, to przecież nie nieszczęście)

Przygotowanie

Ziemniaki odcedzić, odparować, dodać masło, gorące zmiksować blenderem. Dodać mąkę kukurydzianą, szczyptę startej gałki muszkatołowej, szczyptę soli, wymieszać drewnianą łyżką, po przestudzeniu zagnieść ciasto ręką.

Z kawałków ciasta uformować kulki wielkości orzecha. Kulki rozwałkować lub rozpłaszczyć palcami formując małe placuszki, które pieczemy w temp. 170°C na suchej blasze lub blasze wysmarowanej masłem i posypanej sezamem.

Ciepłe placuszki wkładamy do specjalnego, wiklinowego koszyczka z przykrywką i dodatkowo przykrywamy je serwetką, żeby pozostały ciepłe.

ptortille-3 ptortille-2

ptortille-1ptortille-4

Sos orzechowo-miętowy
D – 1 łyżka soku z cytryny
O – 1 garść prażonych orzechów włoskich
Z – 2 łyżki oliwy, 1 łyżka prażonego sezamu, 1 łyżka majonezu
M – 1 świeża bazylia, 1 ząbek czosnku, kilka listków mięty
W – sól
D – kilka listków melisy

Wszystkie składniki należy zmiksować na gładką masę.

ptortille-5

ptortille-6

Sos orzechowo-miętowy nałożyć na tortillas.

Smacznego!

ptortille-8

Przepis pochodzi z książki Wiosna w kuchni Pięciu Przemian, autorką zdjęć jest Kamila Nowak (BezOkruszka.pl)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *