Sałatka z soczewicy i ziemniaków

Przygotować soczewicę:
O – 1 ½ szklanki wrzątku
Z – 1 łyżeczka masła, 1 szklanka czerwonej soczewicy, 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
Gotować pod przykryciem na małym ogniu, najlepiej na szamotowej płytce, do wyparowania wody.

Przygotować ziemniaki:
O – wrzątek
Z – 4 ziemniaki w łupinach
Ugotować ziemniaki, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.

Pozostałe składniki:
O – 1 garść wędzonych śliwek
Z – 2 jajka na twardo, 1 łyżka majonezu
M – 1 łyżka świeżego oregano, 1 cebula, 1 gałązka rozmarynu, kilka listków bazylii, 1 łyżeczka świeżego cząbru górskiego
W – sól, 1 garść czarnych oliwek
D – 1 kiszony ogórek

Przygotowanie:
Do salaterki włożyć pokrojone śliwki, ugotowaną soczewicę, posiekane jajko na twardo, majonez, ugotowane pokrojone ziemniaki, posiekane oregano, drobno posiekaną cebulę, rozmaryn, bazylię, cząber górski.
Dodać sól, oliwki, drobno pokrojony ogórek kiszony.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

salatkaSmacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *