Kotlety z soczewicy w płatkach owsianych

Jeśli szukacie pomysłu na pożywny i prosty w wykonaniu obiad, trafiliście na dobry trop!
Kotleciki mogą być też świetnym pomysłem na zastąpienie lunchowej, nudnej kanapki.
Są poręczne i solidnie zaspokajają głód.
Kamila
kotleciki-5log


Składniki

O – 1 1/2 szklanki wrzątku
Z – 1 szklanka zielonej soczewicy, 1 łyżka masła, około 1/2 kilograma ziemniaków (6 ziemniaków),
2 jajka na twardo
M – 1 cebula, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta pieprzu, 1-2 łyżki płatnków owsianych do zagęszczenia masy + jeszcze trochę do optoczenia kotlecików
W – sól do smaku

Przygotowanie

Zagotować wodę, wsypać soczewicę i dodać masło. Gotować pod przykryciem na małym ogniu do wyparowania wody.

Oddzielnie ugotować ziemniaki, odcedzić gorące potłuc na gładką madę dodając łyżkę masła.

Do ugotowanej soczewicy i ziemniaków dodać jajka (uprzedni ugotowane na twardo), cebulę zeszkolną na maśle, gałkę muszkatołową, pieprz, płatki owsiane oraz sól.

Zmiksować wszystkie składniki, uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w płatkach owsianych.

Usmażyć na rozgrzanej oliwie.

Smacznego!

kotleciki-1logkotleciki-2log

kotleciki-3logkotleciki-4log

kotleciki-6log

Przepis pochodzi z książki Wiosna w kuchni Pięciu Przemian, autorką zdjęć jest Kamila Nowak (BezOkruszka.pl)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *