Majonez domowy

Składniki:
Z – 1 całe jajko
M – 1 łyżeczka musztardy
W – sól
D – sok z ½ cytryny
O – 1 łyżka świeżego koperku
Z – ¾ szklanki oleju słonecznikowego

Przygotowanie:
Jajko wbić do naczynia, dodać musztardę, sól, sok z cytryny oraz koperek. Zmiksować. Następnie nadal miksując wlewać olej wartkim strumieniem.

Gdyby majonez się jednak zwarzył, to zaczynamy wszystko od początku i do następnej porcji majonezu wkręcamy na końcu zwarzoną porcję.

Tego rodzaju majonez jest pyszny i nadaje się do wszystkiego; sałatek, kanapek, pasztetów itp.

Uwaga:
Majonez z innymi olejami, poza słonecznikowym, czasami się jednak warzy, chociaż jest to rewelacyjny przepis i do zwarzenia dochodzi bardzo rzadko, gdyby jednak tak się stało… to musimy zacząć wszystko od początku i do następnej porcji majonezu wkręcamy na końcu zwarzoną porcję.

mmajonez

Majonez idealnie pasuje do jajek, sałatek itp.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *